*Are efecte benefice în conjunctivită, cearcăne, eroziuni de cornee și cataractă * Astăzi cu greu o mai găsești pe piață * Este produs migălos de obținut
Bunicii și străbunicii noștri foloseau adesea mierea de ochi. Le era mereu la îndemână când lucrau la câmp sau la finele unei zile de muncă. Cu ea își oblojeau ochii înroșiți de praful de la arat sau când ochii se ”zbăteau” de oboseală. Uneori, foloseau acest tip de miere chiar și pentru cai, când, din cauza colbului de pe drumurile de țară, aceștia nu mai puteau să vadă pe unde merg. Căruțașii știau că e nevoie de puțin leac din stupină pentru ca vederea cailor să revină și drumul cu căruța să fie reluat.
Astăzi cu greu mai găsești miere de ochi, un produs apicol pe care puțini stupari îl mai aduc pe piață. Motivele: este produs migălos de obținut, iar lumea nu mai știe să-l cumpere și să îl aprecieze.
Stupari cu experiență ne-au dezvăluit secretul procesului de extracție al mierii cu proprietăți vindecătoare pentru ochi.
*Mierea de salcâm conține 435 de substanțe benefice
Mierea pentru ochi este o miere de salcâm extrasă numai din căpăcelele de faguri de salcâm. Căpăcelele de faguri de salcâm reprezintă un sigiliu natural pe care albina îl secretă. După ce a umplut o celulă cu miere ajunsă în stadiul de maturare, albina depune peste miere un strat de ceară secretat de glandele cerifere, iar la final lasă un orificiu foarte mic, pe care îl folosește pentru a depune, în ultimul moment, o secreție, o enzimă bactericidă care se numește lizozimă și care are rolul de a proteja mierea din celulă de spori, bacterii sau ciuperci. La extragerea mierii din faguri aceste căpăcele trebuie înlăturate și, odată cu ele, se ia și o anumită cantitate de miere. Amestecul format din aceste căpăcele de miere și mierea aferentă se numește căpăceală. Filtrând-o, obținem o miere cu o compoziție deosebită față de mierea din celule.
Recoltarea mierii de ochi se face în perioada în care înflorește salcâmul din care se și produce. Aceasta miere este monofloră și are un conținut în fructoză mai mare decât al celorlalte tipuri de miere. Mierea de salcâm conține 435 substanțe benefice sănătății. Conține vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrină, compuși ai azotului.
Mierea pentru ochi conține mult mai multe principii active decât o miere obișnuită, iar enzimele se regăsesc în cantitate dublă. Este o miere nobilă cu un efect terapeutic consacrat. Există studii făcute de medicii apifitoterapeuți care scot în evidență efectul benefic al acestui sortiment de miere.
*Efecte terapeutice
Miere pentru ochi are efecte benefice în conjunctivită, cearcăne, eroziune de cornee și cataractă. Pentru a o folosi este suficient să ungem pleoapa ochiului cu degetul înmuiat în această miere, să excităm glanda lacrimală care se află la baza ochiului, lângă nas. Făcând asta, vom resimți o usturime suportabilă, vom lăcrima și în acest fel se formează o emulsie între secreția lacrimală și miere, care – cu enzima bactericidă, lizozima – dezinfectează ochiul, iar cu vitaminele din miere hrănește țesutul conjunctiv.
Pentru a obține miere de ochi apicultorii aleg zonele în care albinele sunt ferite de agenții poluanți. Amplasarea stupilor în vecinătatea culturilor de coriandru, floarea soarelui, rapiță, tei a condus la obținerea unor sortimente deosebite de miere pentru ochi cu efecte terapeutice uimitoare. Dacă se „învârt“ albinele într-o zonă sănătoasă, mierea este pură, de cea mai bună calitate și cu proprietăți de vindecare dintre cele mai diverse.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU