Idei de afaceri: top 5 rase de oi pentru carne

Tina-Top 5 rase de oi* O investiție rentabilă pentru fermierii pasionați

Rasele de oi pentru carne sunt o provocare, o investiție rentabilă pentru crescătorii care dispun de pășune și vor să dezvolte o afacere în sectorul ovin. Nu-i destul să faci producție, este nevoie și de contacte de vânzare a mărfii la intern ori la export. Mai ales că, în ultima vreme, se remarcă o creștere a cererii pentru carnea de miel chiar și în afara „sezonului“ consacrat, din preajma sărbătorilor pascale.

Prezentăm cele mai profitabile rase de oi de carne, într-un top realizat de cunoscătorii în domeniul creșterii ovinelor.

*Țurcana, cea mai bună rasă de carne

Țurcana este cea mai bună rasă de ovine pentru carne! Crescătorii cu ștate vechi au dezvoltat propriile linii pentru producția de carne, așa că acum berbecuții de Țurcană „se pot bate“ de la egal la egal cu cele mai fandosite cărnuri de oaie din lume, inclusiv cele de pe meleaguri exotice. Țurcana este foarte răspândită în toate zonele țării, iar un avantaj excelent este că rezistă pe munte la temperaturi înalte. Practic este o rasă rustică, fără pretenții, crescută și dezvoltată pe munte. În Mieii care cresc repede și sunt rezistenți. Avantajul Țurcanei este să poate fi încrucișată cu aproape orice rasă din import rezultând metiși rezistenți și de calitate.

* „Cap negru german“, aclimatizată pe plaiurile mioritice

Această rasă este crescută atât pentru producția de carne, cât și pentru cea de lână. S-a acomodat cel mai bine la noi, față de toate rasele importate. Nu este pretențioasă, rezistă la boli și mănâncă aceleași furaje ca și oile noastre. Nu are nevoie de îngrijiri speciale. Este rasa cea mai bună, din import, care se pretează la toate zonele de la noi. Prețul oilor aduse din Germania se negociază în funcție de performanță.

*Suffolk englezesc, cea mai mare viteză de creștere

Suffolk englezesc este cunoscută ca rasa de carne cu cea mai mare viteză de creștere. Această calitate face ca berbecii să fie căutați în schemele de încrucișare ce vizează obținerea mieilor hibrizi de carne. Tot ce se obține de la oaia Suffolk este de foarte bună calitate, nu are atâta grăsime și nu miroase a oaie.

Oile de carne Suffolk cresc mai mult în stabulație. Urcată pe munte, oaia poate avea probleme cu plămânii.

*Texel, cea mai scumpă rasă

Texel este una dintre cele mai scumpe rase. Oile din rasa Texel sunt crescute pentru producția de carne și pentru calitatea de excepție a carcasei. Carnea obținută de la oaia din rasa Texel este de foarte bună calitate, foarte gustoasă și cu o frăgezime aparte. Berbecii din rasa Texel sunt folosiți și pentru ameliorarea altor rase de oi, pentru îmbunătățirea producției de carne.

Singurul mic „defect“ este că nu au instinctul de turmă. Preferă să stea mai mult singure pe pășune. Avantajul e că se hrănește cu aproape orice și se dezvoltă bine și pe pășunile cu putină iarbă. Practic, „rade tot“, ceea ce ajută și la regenerarea ierbii.

*Hampshire

Oaia din rasa Hampshire a fost creată pentru calitatea superioară a cărnii, cu conținut mic de grăsimi. Sunt foarte impozante și mari, fiind asemănate cu un taur de dimensiuni mai mici. Corpul este acoperit de păr des și scurt, de culoare albă. Capul, urechile și picioarele sunt acoperite de păr de culoare neagră.

Fiind crescute pentru producția de carne, oile Hampshire au o conformație masivă. Berbecii din rasa Hampshire sunt folosiți pentru ameliorarea altor rase de oi.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU