*Specia este apreciată pentru calitatea fructelor
Părul, alături de măr, prun, cireș și piersic, este o specie pomicola mult apreciată pentru calitatea fructelor, productivitate, longevitate, eșalonarea perioadei de maturare a fructelor diferitelor soiuri. Perele conțin: glucide, substanțe pectice, proteine brute, acid malic, substanțe minerale, vitamina C, vitamina PP, provitamina A și vitamina B. Ca și la alte specii fructifere, compoziția chimică a perelor depinde de condițiile climatice ale locului de creștere, sol, soi și condițiile agrotehnice. Aportul caloric pe care-l aduce consumarea perelor prezintă o importanță foarte mare, deoarece 100g de fructe conțin 10-20g hidrați de carbon, care dau organismului 40-80 de calorii. Perele conțin o anumita cantitate de celuloză, care constituie un factor funcțional stimulent pentru regularizarea activității peristaltice intestinal
*Zona Neamț, bună pentru plantațiile de păr
Fermierii care intenționează să-și înființeze o plantație de păr este bine să știe ca acest fruct are mai mare nevoie de căldură decât mărul, prunul sau vișinul. La alegerea locului pentru realizarea plantației de păr trebuie avute în vedere cerințele sale față de mediu: temperatură, umiditate, lumină, sol. Este bine să se evite înființarea plantației pe soluri cu conținut ridicat de argilă, reci.
Județul Neamț se înscrie în rândul zonelor și bazinelor importante sub aspectul cultivării părului. În prezent, colecția națională cuprinde 500 de specii, soiuri autohtone și străine, care servesc ca sursă de gene în realizarea obiectivelor programului de ameliorare în domeniul pomiculturii.
Epoca cea mai potrivită pentru plantarea pomilor este, în general, toamna, asigurând astfel refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetație primăvara mai timpuriu.
Principalii portaltoi folosiți în cultura părului sunt gutuiul și părul franc. Materialul săditor folosit în plantațiile de mare densitate se obține prin altoire pe gutui. Nu toate soiurile de păr sunt compatibile cu gutuiul, motiv pentru care se recurge la utilizarea unui intermediar între gutui ca portaltoi și soiul altoit.
Cu toate avantajele pe care le prezintă erbicidarea în pomicultură, ea trebuie să se realizeze cu mult discernământ și numai după o prealabilă documentare sau experimentare pe suprafețe reduse.
*Întreținerea solului și irigarea plantației
Întreținerea solului trebuie să combine cerințele agronomice cu cele biologice.
În plantațiile comerciale, intervalul dintre rânduri poate fi înierbat sau lucrat. Înierbarea se face în zonele unde cantitatea de precipitații este suficientă sau este posibilă irigarea. Consumul de apă al părului este puțin mai scăzut decât al mărului. Umiditatea atmosferică mare, în special în partea a doua a sezonului de vegetație, poate favoriza dezvoltarea unor boli specifice deosebit de grave. Din acest motiv este mai puțin recomandată microaspersiunea deasupra coroanei în cultura părului.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU