A doua cereală panificabilă după grâu
O cereală mai sănătoasă decât grâul!
Secara are o importanță deosebită pentru fermieri, fiind a doua cereală panificabilă după grâu. În plus, ea poate valorifica solurile mai puțin favorabile culturii de grâu. Întrebuințările secarei sunt multiple, fiind utilizată în hrana omului și la furajarea animalelor. Pâinea de secară a început să reintre în grațiile consumatorilor, în mod special datorită promovării efectelor benefice pe care le are consumul de pâine de secară, în detrimentrul pâinii obținută din făină de grâu. Secara este mai sănătoasă pentru organismul uman decât grâul. Industrial, secara este mai greu de prelucrat decât grâul şi de aceea făina de secară conţine în starea finală mai mulţi nutrienţi decât făina clasică de grâu. Secara este folosită și în hrana animalelor ca nutreţ concentrat, masă verde sau fân, caz în care se cultivă singură sau în amestec cu măzărichea de toamnă, formând borceagul de toamnă. Secara, un aliment energetic Secara conține săruri minerale, amidon, proteine, glucide, lipide, celuloză,cantități mari de hidraţi de carbon și proteine. Boabele de secară conţin în medie 13% proteine, 2% grăsimi, 2,5% celuloza, 80% hidranţi de carbon, substanţe minerale, vitamine B1, B2, PP. Naturiștii consideră secara un aliment energetic, remineralizant, reechilibrant. Secara activează circulaţia sângelui, fiind și un bun depurativ, dacă este consumată mai mult timp. Consumul de pâine de secară poate preveni afecţiuni grele, cum ar fi cele de ficat, arterioscleroza, hipertensiunea, alte boli de inimă cu evoluţie dificilă și imprevizibilă. Pâinea de secară este recomandată și celor care fac munci de birou sau alte munci sedentare. Se spune că secara are avea, în asociere cu alte produse, un rol benefic în combaterea unei boli foarte grave precum scleroza în plăci. Produsele din secară ajută la pierderea greutăţii, fiindcă dau imediat senzaţia de saturare, chiar după o cantitate scăzută. Ele scad şansele femeilor de a dobândi pietre la fiere, prin diminuarea vitezei de secreţie şi a nivelului grăsimilor din sânge. Persoanele care suferă de diabet trebuie mereu să aleagă produsele făinoase din secară, în detrimentul celor din grâu, fiindcă acestea scad nivelul de insulină. Fibrele din secară împing mai rapid toxinele spre colon, favorizând eliminarea mai uşoară a acestora. Solul se pregătește la fel ca la grâu Secara valorifică bine terenurile sărace, fiind puţin pretenţioasă faţă de sol, datorită sistemului radicular profund şi a capacităţii mari de absorbţie. Secara reuşeşte pe solurile unde grâul nu dă rezultate, cum sunt solurile acide şi solurile nisipoase, uşor pietroase şi cele moderat alcaline. Desigur, rezultate mai bune se obţin pe soluri fertile, însă acolo este locul grâului. Pregătirea terenului pentru secara de toamnă se face ca şi pentru grâul de toamnă. Patul germinativ trebuie să fie bine tasat şi mărunţit, deoarece secara formează nodul de înfrăţire mai la suprafaţă, pericolul dezgolirii lui prin tasarea solului „înfoiat” este mai mare decât la grâu. Secara reacționează foarte bine și la aplicarea îngrășămintelor naturale, find recomandată aplicarea lor în toamnă, sub aratură. Epoca de semănat a secarei de toamnă este cu 10 zile înaintea grâului de toamnă. Semănatul prea timpuriu duce la formarea unei mase vegetative prea bogate, plantele fiind mai expuse asfixierii sau epuizării sub stratul gros de zăpadă.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU