Zona defavorizată, altfel “populată”

26/07/2013

bivolite

*Acum au apărut şi bivoliţele!

APIA Neamţ a finalizat campania de primire a cererilor privind  ajutorul specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate. În acest an, au ieşit la “numărătoare” 2915 cereri de subvenţii,  pentru un efectiv total de 9093 capete. Este vorba de 8.840 vaci cu lapte, 23 bivoliţe cu lapte şi 230 taurine din rasa de carne şi metişi.

La prima vedere, sare în ochi faptul că printre turmele de animale din zona defavorizată au apărut şi bivoliţele cu lapte. Apoi, se constată, faţă de anul 2012,  o creştere a activităţilor. Ca număr de cereri de solicitare a subvenţiei, dar şi ca sporire a  efectivelor de animale. Fapt demn de apreciat pentru crescătorii de animale. Dacă la asta a contribuit şi noul tip de subvenţie alocat, înseamnă că sprijinul  financiar acordat şi-a atins menirea.

În judeţul Neamţ, 26 de unităţi adminsitrativ-teritoriale au statut declarat de zonă defavorizată. Este vorba de localităăţile din zona montană, la care se adaugă 3 comune situate în partea Romanului.

Tina CONDREA