Campania agricolă de toamnă, în linie dreaptă

20/09/2013

Traian Vararu 3

* A început semănatul grâului

Truditorii pământului nu-și văd capul de treabă. Deși, aparent, ar trebui să fie un moment de respiro. S-a terminat recoltatul cereralelor păioase şi încă mai e timp pentru strângerea recoltelor toamnei.

Acum se lucrează la eliberarea terenurilor în vederea executării arăturilor, pe suprafețele pe care urmează să se înființeze culturile agricole de toamnă. Până ieri, eliberarea terenului era realizată în procent de peste 53 %, arăturile fiind efectuate pe 14.450 ha din totalul de 33.100 ha. La rapiță, însămânțările se apropie de final, fiind realizate în procent de peste 97 %, în condițiile în care suprafața a crescut față de cea de anul trecut cu aproape 700 ha.  Din această săptămână au  demarat lucrările şi la semănatul cerealelor păioase. Sunt doar la început, grâul fiind pus sub brazdă pe ceva mai mult de 500 ha, triticalele pe 850 ha, orzoaiaca de toamnă pe 720 ha.

Despre mersul lucrărilor agricole am discutat cu Traian Vararu, şef Serviciu la Direcția pentru Agricultură Neamț: ”Treaba e foarte bună în câmp. Se seamănă intens la rapiță, suntem pe finalul lucrărilor,  este foarte posibil să se depășească suprafața prognozată, de 7120 ha. A început și recoltatul la floarea soarelui, producţia fiind strânsă de pe mai bine de 1000 ha, din totalul de aproape 10.800 ha. La cartofi, recoltatul este realizat în procent de peste 90 %. producţia medie realizată este de 12.250 kg/ha. Acum, în câmp, condițile de lucru sunt foarte bune, mai ales după ploile căzute în ultima vreme, care fac bine culturilor deja semănate, executării arăturilor, dar culturilor la care sămânța urmează să fie pusă sub brazdă. Porumbul este aproape gata de cules, recoltatul a şi început  în unele zone. Nu mai e mult până se va intra din plin în campania de toamnă, când va fi foarte mult de lucru”.

Deocamdată e bine în agricultură şi vremea e de partea țăranului. Nu și vremurile. Producțiile de până acum au fost mai mari decât cele prognozate. Păcat de prețurile de vânzare, care au scăzut dramatic în ultima vreme. Unele la mai puțin de jumătate, comparativ cu cele de anul trecut.

Tina CONDREA