“Războiul” orgoliilor pe seama fermierilor?

24/09/2013

cireadavaci

Râcă  între asociaţiile profesionale din zootehnie!

La prima vedere, prezenţa conducerilor  a două asociaţii profesionale din zootehnie la conferinţa de presă organizată de APIA Neamţ era pe cât se poate de firească. Mai ales că în centrul discuţiilor se aflau subvenţiile ce se vor acorda bovinelor, în  contul anului 2013.

Asta până să înceapă aruncarea de săgeţi otrăvite, dintr-o parte şi alta. Primele “ghiulele” au plecat de la Cezar Sava, preşedintele Asociaţiei Judeţeane a  Crescătorilor de Bovine “Petrodava ” Neamţ şi vicepreşedinte la nivel naţional, la Federaţia Crescătorilor de Bovine din România.  “Ţinta” era  Asociaţia Crescătorilor de Animale, Operatori -Însămânţări Artificiale Neamţ. Cezar Sava:”Deţin aceste funcţii de 4 ani. Ţin să menţionez că am o colaborare foarte bună cu APIA Neamţ. Tot ce s-a obţinut în sprijinul fermierilor, a fost posibil numai în urma unor negocieri crunte cu Ministerul Agriculturii,  de către Federaţia Crescătorilor de Bovine din România. Să nu creadă cineva că aceste acte normative au fost deliberate şi obţinute doar prin simpla bunăvoinţă a Ministerului Agriculturii. Ele sunt rezultatul luptei directe a crescătorilor de animale pentru a ne obţine drepturile. Din păcate, la anumite momente, cum este cel cu adeverinţele de subvenţiile de acum,  apar diverse organizaţii care se suprapun cu noi şi îşi arogă anumite drepturi, cum că ele reprezintă deverşi crescători de animale. Nu este adevărat! Sunt oganizaţii care reprezintă prestatorii de servicii din zootehnie, iar noi reprezentăm crescătorii de animale. Noi suntem cei care ducem o luptă continuă cu  diverse instituţii din judeţ şi de la nivel naţional, cum sunt Oficiile de ameliorare reproducţie în zootenie şi Colegiul medicilor veterinari. Nu toţi! Le atrag atenţia şi pe această cale că acţiunea noastră este îndreptată efectiv  în sprijinul crescătorilor de animale, încercând să obţinem sume cât mai mari, ca toţi deţinătorii de animale să beneficieze de subvenţiile cuvenite.”

Iute, în ajutor, i-a sărit şi Ioan Cernat, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătoirlor de Bovine Neamţ, cel care de peste 6 ani se ocupă de zona montană: “Ce am obţinut a fost rezultatul implicării noastre directe, a negocierilor, adesea foarte dure. Noi am dorit ca fermierii să stea acasă, să se ocupe de animale nu să facă naveta până la Piatra Neamţ. Avem informaţii că fermierilor li se condiţionează eliberarea adeverinţelor de subvenţii de înscrierea în Asociaţia Crescătorilor de Animale, Operatori însîmânţări Artificiale. Este o mare greşeală dacă se confirmă acest lucru. Nu se poate face aşa ceva! Cel care presează servicii pe bani, are anumite interese.  Noi nu percepem nici un ban, de 6 ani facem munca asta cu zero lei de la crescătorul de animale. Asociaţia de care vorbim  a apărut de un an. Fermierii beneficază de anumite ajutoare pentru care noi ne-am luptat la nivel de federaţie, am fost la mitinguri, ne-am bătut cu jandarmii. Nu a fost chiar aşa simplu. Acum primim lovituri sub centură, care sunt foarte urâte. E bine să se ştie asta. Ei să se ocupe de prestări servicii, să lase fermierii cum au fost. Noi existăm de ani de zile, ne-am bătut pentru ca subvenţiile să fie mai mari în zootehnie. ”

Fănică Ambrosă, directorul APIA Neamţ, a ţinut să facă precizarea că: “Fermierilor le aparţine decizia, prin liber consinţmânt,  de a aparţine unei anumite asociaţii profesonale din zootehnie. APIA nu inervine în activitatea asociaţiilor, în modul de a-şi atrage memebrii. APIA doar implementează schema de plată. Eliberarea adeverinţelor pentru subvenţii este gratuită.”

“Acuzaţiile sunt nefondate. Noi nu am obligat pe nimeni să treacă la noi, să se încrie în Asiociaţia Crescătorilor de Animale, Operatori – Însămânţări Artificiale. Am eliberat şi vom elibera gratuit adeverinţele pentru subvenţiile la bovine”,  a venit imediat şi replica din partea lui Grigore Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Crecătorilor de Animale, Operatori – Însămânţări Artificiale Neamţ. După care a adugat: ” Noi suntem afiliaţi la altă asociaţie mai mare, divergeneţe vin de pe plan naţional, dintre asociaţia noastră la nivel de ţară şi federaţie. Ei vor să aibă monopol peste tot, şi în judeţul Neamţ. Nu se poate. Noi trebuie să venim în sprijinul fermierilor.”

Când doi se ceartă, al teilea câştigă. Adică fermierul. Dar, aici, e vorba de altceva.În joc sunt foarte mulţi bani cuveniţi fermierlor. Pentru asta sunt curtaţi, şi de  o parte  şi de alta…

Tina CONDREA

2 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. alexandru 24/09/2013 la 5:37 -

    poate medicii veterinari nu vor mai cere taranilor cate un milion de lei pentru fiecare vaca pentru care ia subventie cum se face la botesti,fara nici o chitanta

  2. anna 18/10/2013 la 9:27 -

    Are dreptate Alexandru,peste tot e asa,si la pangarati si la tarcau,mai ales aici,s-au incasat fff multi bani dupa urma subventiilor,de ce credeti ca prospera medicii si tehnicienii veterinari ,toate sunt cu complicitatea mai multor personae,nu numai la animale se incaseaza bani frumosi si la pasuni…