Ziua Comunei Pânceşti, ediţia a doua

pancesti1

* Sărbătoare cu oaspeţi de seamă, cântec, joc şi voie bună

Duminică a fost o zi deosebită în viaţa locuitorilor din Pânceşti, marcată de o dublă sărbătoare: Sfânta Maria Mică şi cea de a doua  ediţie a zilei comunei. Primarul Augustin Holmanu a dat „adunarea” pentru ora 14, în curtea Şcolii Pânceşti, loc în care au fost făcute toate pregătirile pentru desfăşurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestor evenimente. Rând pe rând oamenii au venit la locul de întâlnire, din ce în ce mai mulţi. Primarul Augustin Holmanu, ca o bună gazdă şi-a primit cum se cuvine oaspeţii de seamă. Soborul de preoţi, care a reunit toate feţele bisericeşti din comună, şi-a făcut şi el prezenţa. Normal, lor le-a aparţinut mai întâi scena, loc în care au săvârşit o slujbă de binecuvântare. Şi nu doar atât! Gospodarii satelor au adus 3 coşuri mari, pline cu roadele toamnei, care au făcut parte din ritualul religios, în semn de mulţumire lui Dumnezeu pentru darul său.

A urmat deschiderea oficială a manifestărilor dedicate celei de a doua ediţii a Zilei Comunei Pânceşti, eveniment marcat şi prin discursurile primarului Augustin Holmanu, preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ Culiţă Tărâţă, deputatului Ioan Munteanu, primarului de Roman Laurenţiu Leoreanu şi primarului de Bozieni Doinel Grumăzescu.

După asta s-a încins petrecerea, s-a dat „undă verde” distracţiei pe fundalul adecvat: de cântec, joc şi voie bună. Antrenul a fost creat şi susţinut, în primă fază, de micii artişti populari, elevi ai şcolilor din comuna Pânceşti. Amplificat apoi de prezenţa pe scenă a formaţiei „Orange” din Negreşti,  a Grupului folcloric  „Jitaru” şi a îndrăgitului solist de muzică populară Costică Matei Creangă. În acest cadru au fost sărbătorite şi premiate cuplurile care au aniversat 50 de ani de căsătorie.

Petrecerea s-a terminat târziu, în noapte, cu un feeric foc de artificii.

* Augustin Holmanu, primarul comunei Pânceşti:

„Mă bucur că suntem împreună, într-o zi sfântă, o zi atât de frumoasă lăsată de la Dumnezeu. Astăzi este o sărbătoare mare pentru toţi creştinii, Sfânta Maria Mică. Vreau să le transmit la mulţi ani cu sănătate tuturor celor care poartă numele de Maria, şi, pentru mâine, celor cu numele de Ioachim şi Ana.

Avem şi un alt moment deosebit pentru comunitatea noastră, are loc cea de a doua ediţie a Zilei Comunei Pânceşti. Avem pregătit un program special, pentru ca distracţia şi voia bună să vă însoţească pe tot parcursul acestei zile minunate. Sunt alături de noi, la acest evenimt, oaspeţi de seamă, care au ţinut să fie prezenţi la sărbătoarea noastră. Tuturor vă doresc multă sănătate şi să aveţi parte de o zi cât mai frumoasă, să vă distraţi la ziua comunei noastre.”

* Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ:

„În comuna Pânceşti sunt ca acasă, pentru că, de loc, sunt de la o azvârlitură de băţ, de peste deal, de la Iucşa-Bozieni. Mă bucur că am venit la Ziua Comunei Pânceşti. Sper şi mă rog bunului Dumnezeu, ca, împreună cu echipa de la Consiliul Judeţean Neamţ, împreună cu deputatul de zonă Ioan Munteanu, să facem faţă încercărilor de ajuta localităţile din această parte a judeţului. M-au criticat că am dat mai mulţi bani la comuna Bozieni. Mă vor critica şi pentru celelalte comune din această zonă. Asta vreau să fac şi pentru comuna Pânceşti. Dar şi pentru Oniceni, Gâdinţi, Valea Ursului, Ion Creangă, Poienari, Icuşeşti. Au fost printre cele mai vitregite localităţi în privinţa alocărilor financiare, care sunt acum cele mai necăjite. Ţinta mea până  în 2016, cât voi fi eu la Consiliul Judeţean Neamţ, e ca în fiecare comună a judeţului, mai cu seamă în comunele de dincoace de Siret, să se absoabă cel puţin 5-6 milioane euro. Banii europeni să fie folosiţi în infrastuctură rutieră, pentru apă şi canal, şcoli, grădiniţe şi biserici. Aducând fonduri europene în comune, normal că se creează şi locuri de muncă, bunăstare, un trai mai civilizat. Agricultura, creşterea animalelor depinde de modul cum acţionează oamenii, de felul cum şi-au adunat pământurile pentru a le lucra cu folos. Se pot face proiecte şi pentru asta, pentru a lua bani de la Uniunea Europeană.

Poate ne vom trezi odată, absolut toată lumea, de la vlădică până la opincă. Vorbim mereu de crearea de locuri de muncă. Trebuie să şi facem ceva concret pentru asta. Vorbim mereu de absorbţia fondurilor europene. Dar pentru asta trebuie să întocmim proiecte pentru sectoare funcţionale, viabile, care creează locuri de muncă şi plus valoare. O spun în cunoştinţă de cauză. În istoria localităţii rămâne cel care construieşe o şcoală, un spital, o unitate economică”.

* Ioan Munteanu, deputat PSD:

Deputatul Ioan Munteanu era singurul politician prezent prin oamenii din  Pânceşti, la ziua comunei lor. L-am abordat accentuând faptul că nu vine aici doar pentru a strânge voturi, o dată la 4 ani.

„Anul trecut, în campania electorală, la Pânceşti, scena era plină de candidaţi pentru Parlamentul României. Acum, vedeţi, nu mai e niciunul prezent. Aşa clasă politică, adevărată! Vii odată la 4 ani, ceri voturile. Dacă merge, merge. Dacă nu, mai plictiseşti oamenii revenind.

Sigur, nu puteam refuza invitaţia unui primar de talia lui Augustin Holmanu. Mai ales dacă faci parte din colegiul respectiv. Ar fi o lipsă de respect. Mă gândesc la numărul de voturi pe care l-am obţinut la Pânceşti, 75 la sută. Asta înseamnă că sunt mulţi oameni care mă cunosc direct şi au încredere în mine. Ce ar însemna ca, nici la momentele lor de bucurie, să nu le fiu alături. Am venit cu plăcere, mă întâlnesc cu oamenii mei, stăm de vorbă. Văd şi ei că eşti alături de ei. Plec cu bucurie de aici. Întâlnirile dintre campaniile electorale sunt cele mai plăcute, pentru că sunt lipsite de presiuni, de suspiciuni.

Mă bucur că Augustin Holmanu a câştigat alegerile şi a ieşit primar la Pânceşti, anul trecut. Lucrurile încep să se mişte şi aici. Cel mai frumos lucru care se putea întâmpla în mediul rural este inauguarea unei biblioteci comunale. În condiţiile în care se închid pe capete tot felul de instituţii. Se vede că Augustin Holmanu vine din sistemul de învăţământ, de la catedră. Ştie ce înseamnă cartea, care este importanţa ei în viaţa şi în viitorul unei comunităţi. Are şi alte proiecte şi finanţări, pentru asfaltare drum, construcţia unei grădiniţe. Se gândeşte apoi la alimentarea cu apă şi la canalizare. Este de apreciat pentru ceea ce face”.

Tina CONDREA