Zăpada şi livada

* convorbire cu Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ

Rep.: Când credeam că am scăpat definitiv de iarnă, iarăşi s-a abătut viscolul asupra noastră. Foarte hotărât, se parte… Ce efecte poate avea asupra culturilor agricole şi asupra pomilor?

Ioan Ghiuţă: Deocamdată, nu sunt probleme. Mai cu seamă în cazul pomilor. În livadă, încă nu erau „crăpaţi” mugurii, nu pornise vegetaţia. Nici măcar la cireşi ori la caişi.

Rep.: Pentru culturile agricole, zăpada căzută acum înseamnă doar un surplus de apă?

I.G.: Privită sub acest aspect, da. În cultura de câmp, o problemă tot este. Dar nu este generată de zăpada de acum, ci vine din iarnă. De la faptul că, o perioadă mai îndelungată, culturile agricole au stat sub un strat gros de zăpadă. Asta a dus la apariţia „mucegaiului de zăpadă” la plante.

Rep.: Care e situaţia la nivelului judeţului? Sunt lanuri afectate de mucegai într-o măsură mai mare ? Sub acest aspect, situaţia poate fi alarmantă?

I.G.: Nu putem spune că e un dezastru. Atacul mucegaiului este prezent la toate culturile, în toate lanurile.  Este o consecinţă a faptului că, toată iarna, plantele au fost acoperite de un stat gros de zăpadă. Este bine să fie multă zăpadă, dar câteodată, ce-i prea mult strică…Zăpada de acum nu va ţine mult, se va duce imediat. Mai ales că, de la finele acestei săptămâni, se anunţă o  încălzire a vremii. Era periculos dacă temperaturile as fi scăzut foarte mult şi s-ar fi ajuns până la minus 25 grade Celsius. La câte grade sunt acum, nu trebuie să ne îngrijorăm.

Rep.: Calendaristic vorbind, nu-i întârziat timpul în agricultură? Ne apropiem de sfârşitul  lunii martie, iar agricultorul încă nu a ieşit în câmp, la muncă.

I.G.: Zăpezi târzii au mai fost, în anii din urmă  a mai nins şi prin luna aprilie. Problema e că de acum înainte nu mai este timp de pierdut. Orice clipă bună de lucru trebuie valorificată la maxim. De regulă, în martie, agricultorii se „obişnuiau” cu câmpul. Mai vedeau ogorul, mai făceau fertilizări. La sfârşit de martie şi început de aprilie se apucau serios de treabă în câmp.  Orice zi bună de lucru trebuie folosită, mai ales că şi luna aprilie se anunţă a fi una cu „puseuri”  de precipitaţii.

Rep.: Din punct de vedere fitosanitar, vremea asta,  cu dusul şi întorsul iernii, ce influenţă are pentru agricultură?

I.G.: Nu putem spune că vor apărea efecte negative „dictate” de capriciile vremii.

Rep.: Un sfat pentru agricultori?

I.G.: Să urgenteze toate lucrările, din momentul în care vremea va permite ieşirea în câmp. Să folosească orice perioadă propice lucrărilor agricole. În grădinile de legume sunt urgente punerea arbagicului, semănatului morcovului, pătrunjelului şi al celorlalte leguminoase. Urgente sunt şi culturile din prima epocă, trebuie neapărat puse acum în pământ, „în mustul” zăpezii cum se spune.