Vacanţă şi la lucrările Palatului de Justiţie

palat justitie stop_resize

* Banii alocaţi pe anul acesta, de la minister, s-au terminat

Lucrările la Palatul de Justiţie Neamţ au fost sistate, la aproape un an de la începerea lor. Firma care realizează lucrările, Victor Construct din Botoşani, a executat circa 7% din program, adică atât cât a primit finanţare. Iar cum informaţiile din zona bugetului ministerului nu erau foarte bune pentru perioada următoare, constructorul, în acord cu beneficiarul, a decis să sisteze la acest nivel execuţia. Valoarea totală a investiţiei constructoare este de 50 milioane de lei, fără taxa pe valoare adăugată, potrivit ofertei care a fost declarată câştigătoare la licitaţia de anul trecut. Realizabil în patru ani, asta ar însemna, la un calcul simplu, o alocare de 12,5 milioane de lei pe an, din care s-a acordat în acest prim an circa 875.000 lei. Cu aceşti bani s-au făcut primele lucrări în şantier, ajungându-se cu execuţia la cota 0, adică pregătit, săpat, excavat plus turnat fundaţie şi realizat cofrajele, aşa cum se poate vedea şi din fotografii.

„Finanţarea primită anul acesta pentru obiectivul de investiţie privind realizarea sediului Palatului de Justiţie Neamţ susţinut cu fonduri de la bugetul de stat, a permis asigurarea a 7% din program, fiind achitat tot ce era de achitat”, spune judecătoarea Laura Filioreanu, preşedinta Tribunalului Neamţ. „Lucrările realizate în această perioadă sunt cele care permit oricând reluarea execuţiei, constructorul a ajuns până la nivelul zero, aşa încât în momentul când vor fi alocate fonduri, lucrările vor fi reluate, sistarea lor împiedicând acumularea datoriilor”.

La momentul licitaţiei, firma botoşăneană şi-ar fi dorit să încheie contractul de execuţie pe 3 ani, însă s-a convenit respectarea caietului de sarcini, unde cerinţa era ca realizarea palatului să se facă în termen de 4 ani tocmai pentru ca să nu existe sincope în finanţare. Experienţa constructorului, care are în portofoliu execuţia sediului Tribunalului Suceava, a Tribunalului Giurgiu, a Tribunalului Câmpeni sau sediul Vamei Stânca Costeşti, şi preţul cu o treime mai mic oferit la licitaţie decât cel prevăzut în caietul de sarcini a făcut ca firma din Botoşani să câştige licitaţia şi realizarea acestei investiţii. La primele săpături, au apărut şi primele probleme, după ce au fost descoperite oseminte dintr-o necropolă din epoca medievală, preluarea tuturor rămăşiţelor umane şi a obiectelor cu valoare istorică găsite în sit întârziind continuarea săpăturilor. Organizarea unui sit arheologic şi emiterea unui certificat de descărcare arheologică din partea Complexului Muzeului Judeţean Neamţ au durat mai puţin decât se preconiza iniţial, astfel că în loc de trei luni lucrările au fost reluate după o lună şi jumătate.

Viitorul Palat de Justiţie Neamţ, ce se ridică în zona de lângă Şcolile Normale din cartierul Dărmăneşti, urmează a fi o clădire administrativă impozantă, una din cele mai mari din regiune. Imobilul se întinde pe 19.000 de emtri pătraţi şi va avea demisol, parter şi şase etaje. Numai pentru fundaţie s-au excavat 26.000 tone de pământ şi s-au folosit 12.000 tone de pământ pentru această parte a investiţiei, potrivit proiectului, la care se adaugă peste 3.500 tone de beton. Palatul va avea 15 săli de judecată, fiecare a câte 60 de metri pătraţi, 6 boxe pentru arestaţi, 11 camere pentru arhive, săli de sport, un cabinet medical şi parcare cu 34 de locuri destinată personalului instanţei. În noul sediu va fi adusă şi Judecătoria  Piatra Neamţ, nu doar cele trei secţii ale tribunalului.

Cristina IORDACHE