Un pas mic în realizarea parcului fotovoltaic de la Vânători

Primăria Piatra-Neamţ a mai făcut un mic pas către construirea parcului de producţie a electricităţii în panouri fotovoltaice în valoare de 72,2 milioane de lei (16,4 milioane de euro), cu o putere instalată de aproximativ 3 MW. Pe SEAP a fost realizată licitaţia pentru partea de proiectare a cestui ambiţios proiect.

“Proiectul îşi urmează cursul, deocamdată este la stadiul de achiziţie proiectare, mai exact la depunerea contestaţiilor la această licitaţie”, a precizat viceprimarul Dragoş Chitic. “Urmează semnarea contractului pentru partea de proiectare a parcului fotovoltaic şi apoi procedura de achiziţie a lucrărilor. Pe partea de finanţare avem asigurate fondurile doar pentru studiul de fezabilitate care a fost deja efectuat şi pentru partea de proiectare care urmează să aibă loc”.

Licitaţia pentru lucrările de construcţie ar fi trebuit să fie pe 3 iunie, potrivit proiectului iniţial, dar este foarte probabil să fie amânată, în condiţiile în care municipalitatea încă nu ştie pe ce finanţare se bazează. “Nu avem încă finanţarea pentru partea de execuţie efectivă a lucrărilor. Faţă de costurile prevăzute în studiul de fezabilitate care a fost efectuat în 2008-2009, valoarea va scădea foarte mult pentru că materialele pentru realizarea acestui gen de parcuri s-au ieftinit de atunci încoace, astfel încât va fi necesară o recalculare a valorii proiectului”, a conchis viceprimarul Dragoş Chitic.

Investiţia va fi cofinanţată din fonduri comunitare. Proiectul a fost gândit în urmă cu patru ani, iar zona identificată de primărie pentru amplasarea centralei fotovoltaice a fost în cartierul Vânători, pe strada Horia. Proiectarea centralei va fi făcută de societatea Creativ Proiect şi are ca termen de execuţie 24 de luni.

Valoarea iniţială a proiectului era de peste 93 de milioane de lei. În februarie 2011, Ministerul Economiei prin Direcţia Generală Energie Organismul Intermediar a trimis o comunicare primăriei pietrene, ce anunţa aprobarea de către Comitetul de Selecţie a cererii de finanţare aferentă proiectului, precum şi a sumei maxime nerambursabile în valoare de 73.007.599,55 lei, finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Se preconiza ca această centrală fotovoltaică va aduce un profit anual de aproape 500.000 de euro, iar energia electrică produsă va fi utilizată pentru asigurarea iluminatului stradal, al instituţiilor publice şi al şcolilor din oraş. Potrivit studiului de prefezabilitate, cea mai bună soluţie tehnică ar fi o centrală cu două panouri, orientate pe două axe, având avantajul de a utiliza la maximum capacitatea de absorbţie a căldurii de către panouri, destul de uşor de întreţinut. Instalaţiile ar ocupa aproape 4 hectare de teren.