Nihil sine Geo Convinge judecătorul(XXII)

24/02/2017

 

* Învinge judecătorul? *Un fel de recenziea cărții lui Adrian Toni Neacșu

 Alte idei de „tactică“ în instanță 

Menține contactul vizual cu instanța. „În instanță publicul este în spatele tău și e bine să-l lași acolo. Discuția este între tine și complet. …nu privi niciodată în gol“. „Din când în când trebuie să te oprești“. „…o pauză asurzitoare este o bună armă de atras atenția. …Pauzele pot sublinia introducerea unei idei noi sau unui nou plan…“

„Niciodată nu învăța pe de rost ceea ce ai de spus. …Atunci când reproduci un text învățat pe de rost toate avantajele oralității dispar“. „Vorbește cu o viteză moderată. …Cuvintele trebuie rostite clar, pauzele de punctuație trebuie subliniate firesc, iar uneori ideile principale trebuie însoțite de pauze prelungite“.

„Nu trebuie să fii orator, trebuie să comunici“. „Vorbitul în fața instanței este în primul rând o problemă de comunicare.Este o problemă de eficiență, nu de măiestrie verbală.

În anexa nr. 1 autorul ne dă exemplu de mari oratori și profesori care pur și simplu, ca avocați, în instanță au dat greș. Au vorbit mult, tare, apăsat, arogant și împrăștiat. Arta oratorică este una, iar oratoria avocatului sensibil altceva.

Oricum, „realitatea și chiar bunul simț spun că preponderent dosarele se câștigă prin strădanie făcută în scris“.

Jud. Gheorghe Moroșanu

nihilsinegeo@yahoo.com