Turism rural pe bani europeni

pensiune turistica pe bani europeni

*  La finanţare, 59 de proiecte nemţene

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucureşti a dat publicităţii Raportul de selecţie final aferent sesiunii de proiecte derulată în perioada 17aprilie – 16 mai 2012, pentru Măsura 313- „Încurajarea activităţilor turistice.” Din judeţul Neamţ, la finanţare, au fost selectate 59 de proiecte.

Fondurile europene sunt alocate pentru dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural. Obiectiv general care se poate realiza prin: crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism; creşterea valorii adăugate în activităţi de turism; crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi serviciilor turistice; creşterea numărului de turişti şi a duratei vizitelor. Investiţiile din turismul rural realizate pe bani europeni vizează patru domenii principale de activitate.  Primul se referă la investiţiile privind construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistică, cele care au până la 15 camere. Domeniu în care 44 de proiecte nemţene au primit girul finanţării. Apoi  sunt finanţările europene pentru activităţile recreaţionale, fiind vizate investiţiile private în infrastructra turistică de agrement independentă ori dependentă de structura de primire turistică, precum şi spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionarea de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de ca în scop turistic. Pentru realizarea unor astfel de investiţii, la finanţare europenă au intrat 13 proiecte nemţene. În a treia categorie a finanţărilor europene intră  investiţiile în infrastructura turistică la scară mai mică, cum sunt centrele de informare turistică, amenajarea de marcaje turistice. Aici avem aprobate la finanţare 2 proiecte nemţene, fiind vorba de realizarea centrelor de informare turistică din comunele Farcaşa şi Bicazu Ardelean.

Pentru investiţiile de interes public, negeneratoare de profit, sprijinul public nerabursabil poate fi de sută la sută, din totalul cheltuielilor eligible şi nu va depăşi valoarea de 200.000 euro pentru un proiect. Pentru investiţiile generatoare de profit, ajutorul public nerambusabil este de până la 85 la sută pentru valoarea maximă a  unui proiect de 100.000 euro în cazul investiţiilor din agroturism şi a proiectelor de 200.000 euro pentru investiţiile în activităţi recreaţionale. Sprijinul neramburasbil este de 50 la sută pentru un proiect de 200.000 euro, banii fiind alocaţi de astă dată pentru alte tipuri de investiţii în turismul rural.

De cum s-a dat „undă verde”, fondurile europene alocate pentru încurajarea activităţilor turistice din spaţiul rural au făcut imediat cu ochiul şi întreprinzătorilor nemţeni. Dovadă că de fiecare dată au şi depus foarte multe proiecte. Multe cu sorţi de izbândă! Adică au primit finanţarea mult sperată. În cifre, situaţia alocărilor financiare europene  din judeţul Neamţ se prezintă asfel. Spre finele anului trecut, valoarea totală a proiectelor nemţene aflate în plată era de 16.646.620 lei, din care deja se decontase 6.228.404 lei. Fondurile europene alocate vizează investiţii privind construcţia, îmbunătăţirea ori moderizarea structurilor de primire turistică, dezvoltarea centrelor locale de informare şi promovare turistică.

Tina CONDREA