Notă: Ceea ce urmează nu este un discurs de specialist, eu fiind amator și începător în domeniu. Tratați acest text ca pe o recenzie a unei cărți.
E o broșură de 95 pagini, fără autor, având notată editura (dublă: ALEX-ALEX & LETI PRESS.
Prima idee este atenționarea asupra consumului cu moderație:
„În organism, alcoolul încetinește funcționarea sistemului nervos central, alterând majoritatea funcțiilor: mișcarea, auzul, văzul, emoțiile, percepțiile, concentrarea, vorbirea, echilibrul etc.“
Nu se spune nimic despre sex: o fi de bine, o fi de rău?
Continuare:
„Beția se manifestă diferit de la o persoană la alta: unele persoane devin tăcute și deprimate, altele extrem de prietenoase și vorbărețe, pline de haz sau, dimpotrivă, foarte nervoase și agresive“.
„Semnele stării de intoxicație sunt: greață, vomă, stare de somnolență, stare de inconștiență, respirație dificilă, glicemie scăzută, palpitații“.
Trec mai scurt peste această temă: alcoolul (în exces) afectează: pereții gastrici, va să zică și stomacul, ficatul, creierul, sistemul muscular.
Și mai pe scurt, concluzia specialiștilor este că rația zilnică (de ce zilnică?) de rachiu poate fi de 30-40 ml (nici „una mică“) pentru un bărbat, și de 20-30 ml (asta ar fi „una mică“ în occident) pentru o femeie.
Idei, informații și indicații extrase din cuprinsul broșurii:
Primul litru se aruncă (este „mitilic“, toxic, produce orbirea) sau se păstrează pentru frecții – uz extern.
Se adaugă 1 kg de zahăr la 10 kg de fructe.
Se valorifică gemurile și compoturile neconsumate în timpul iernii.
În timpul fermentării, butoiul nu se leagă etanș.
Fermentarea este încheiată când dispar „musculițele bețive“.
Apa din serpentine trebuie să aibă 78 grade C.
La țuica „normală“ productivitatea este de 25%. La palincă, 10%.
Cea mai bună palincă este din prunele roșii, culese după prima brumă.
Se poate face rachiu din orice fructă, enumerarea nici nu-și are rostul.
Pentru gust, damf etc. se adaugă mentă, sâmburi de fructe sau schinduc,iar rachiul se ține în butoi de stejar sau dud un an, doi sau mai mulți.
Încă o dată, în final: Nu mă tratați și ascultați ca pe un specialist – eu sunt doar un amator (consumator- connaisseur), iar textul meu vă îndeamnă la practică, degustare și consum moderat/savurat cu grație.
Gheorghe MOROȘANU