Trai pe credit: lefuri mici, datorii mari

Salariul de bază minim brut pe economie, garantat în plată, a fost majorat de la 1 februarie la 750 lei lunar. Asta înseamnă că pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, fiecare angajat va primi 4,44 lei/oră. O nouă majorare va avea loc de la 1 iulie, când salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 800 lei lunar, plata pe oră ajungând atunci la 4,74 lei. Totuşi, românii vor rămâne cu cele mai mici salarii din Europa, chiar şi cu aceste majorări, iar nemţenii continuă să fie printre cei mai săraci din ţară.

*Salariul minim trebuia să fie de 850 de lei

Ioan Zaharia, preşedintele Uniunii Teritoriale Judeţene a CNS „Cartel Alfa” Neamţ vorbeşte despre calendarul creşterii salariale existent, dar nerespectat, potrivit căruia acum salariul minim ar fi trebuit să fie de 850 de lei. „Avem semnat un memorandum din 2008  de către confederaţiile sindicale, confederaţiile patronale şi guvern, gândit tocmai în ideea de a ne integra în Uniunea Europeană şi a intra în Spaţiul Schengen. Acest document conţinea o diagramă de creştere a salariului minim brut garantat în plată pentru perioada 2008-2014, care respecta principiul potrivit căruia acesta trebuia să fie la un nivel minim de 50% din salariul mediu la nivel naţional. Guvernul Boc nu numai că nu a respectat acest memorandum, dar a tăiat în carne vie. Oamenii au acum aşteptări foarte mari de la Guvernul Ponta, dar trebuie precizat că potrivit memorandumului în ianuarie anul acesta salariul minim ar trebui să fie de 850 de lei. Nu puteau să cârpească nici ei tot deodată, aşa că au dat nişte firimituri pensionarilor cu acea creştere de 4%, şi ceva la salarii. Bineînţeles că noi, sindicatele, nu suntem de acord cu acest nivel al salariilor, dar să zicem că e o măsură conjucturală după greaua moştenire Boc, după care ne-am mai trezit nu numai cu venituri tăiate, dar şi cu o datorie de 3.000 de euro pe cap de cetăţean”.

Între timp, se vor scumpi mâncarea, hainele, majoritatea produselor şi serviciilor, din cauza preţurilor mărite la combustibili şi a creşterii nivelului de  fiscalitate în general.

Potrivit statisticilor, 10% din nemţenii ce lucrează în sectorul privat sunt plătiţi sub nivelul anterior al salariului minim pe economie, de 700 de lei lunar. După majorarea salariilor bugetarilor cu 7,4% în decembrie 2012, salariul minim efectiv în sectorul bugetar a ajuns la 812 lei, doar „pe hârtie” fiind de 700 de lei, ceea ce înseamnă că majorarea salariului minim de la 700 lei la 800 de lei pentru bugetari nu va avea practic nici un efect în bugetul pe 2013.

* Salariul mediu net în Neamţ: 1.119 lei

În sectorul privat, mai mult de un sfert dintre angajaţi sunt plătiţi cu 700 lei pe lună, indiferent de vechimea acestora în muncă, alţi 10% dintre nemţenii din firmele private primesc salarii între 700 şi 850 de lei.

Dacă ne uităm la salariul mediu net la nivelul judeţelor, o să observăm că Neamţul se află sub Bacău şi Iaşi în regiune şi mult sub zonele bine plătite din sudul ţării, bucureştenii primind lefuri de cel puţin două ori mai mari. În toamna anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net în Neamţ era de 1.119 lei, mai prost plătiţi fiind doar cei din Suceava, Botoşani, Vaslui şi Harghita.

Sindicatele consideră că unii dintre angajaţii din mediul privat îşi cam merită soarta pentru că nu ştiu să-şi ceară şi să-şi apere drepturile. „În instituţiile de stat e la fel peste tot, salariul e stabilit prin lege, în privat se negociază. Faptul că salariile sunt mai mici la particulari înseamnă că nemţenii acceptă tacit situaţia, iar liderii de sindicat îi păcălesc”, consideră Ioan Zaharia. „Dar, dacă nu vor să se ridice la muncă şi să-şi ceară drepturile, nu negociază lefurile cu patronatul este şi vina lor. Îşi cam merită soarta”.

Pe lângă lefurile de mizerie, nemţenii nu sunt avantajaţi, decât pe ici pe colo, la câte o firmă, nici de alte drepturi legale sau beneficii precum tichete de masă în completarea salariului,  transportul asigurat la locul de muncă, sporuri pentru munca în anumite condiţii etc, unii nu au nici măcar ziua liberă săptămânal, iar în unele firme angajaţii nu merg nici măcar în concediul de odihnă anual de frică să nu- şi piardă locul de muncă.

* Şi evaziunea fiscală este cauza lefurilor mici

 „Nivelul de salarizare depinde foarte mult de structura intreprinderilor, de profilul lor. Pentru că în serviciile din judeţ şi în industriile rămase profiturile sunt foarte mici şi atunci cu ce să plăteşti salarii decente la oameni? Dacă nu avem servicii puternice, profitabile, nu avem industrie, iar construcţiile sunt moarte nu ne putem ridica nivelul de trai. Salariul minim este oricum mic, nu ştiu cine mai lucrează în Neamţ cu acest salariu minim, poate doar cei care mai dau ceva peste, la negru. Probabil că apar în documente cu acest minim aceia care se feresc să plătească dările la stat, deşi nu este normal. Asta se întâmplă într-un judeţ în care nu avem forţa economică necesară, în care evaziunea fiscală este încă în floare pentru că sunt destul care evită să dea dările către stat, pentru că şi fiscalitatea descurajează. Nu prea vedem veşti bune în acest an pentru mediul economic nemţean”.