*Şcolile auto „produc” şoferi pe bandă rulantă
Se tot vorbeşte de criză şi de lipsa banilor, însă oamenii nu dau un pas înapoi când vine vorba de obţinerea permisului de conducere, care în prezent, la categoria B, costă mai bine de 1.000 de lei.
În continuare, cei mai înverşunaţi doritori de şoferie sunt tinerii, care abia aşteaptă să poată apăsa pedala de acceleraţie, pentru a-şi etala maşinile puternice proprietate personală sau ale părinţilor. Sigur că autoturismul a devenit şi o necesitate, însă indiferent de vârstă şi de maşină, atenţia la volan este vitală.
Din păcate, unii dintre începători nu aşteaptă să se usuce bine cerneala de pe permisul de conducere şi fac pe teribiliştii la volan, acest temperament impulsiv ducând la drame greu de imaginat. Poate că din acest motiv ar fi bine ca imediat după obţinerea dreptului la şoferie, cei cu „mămăliga” în geam să şofeze o perioadă având în dreapta lor un conducător auto experimentat, care să tempereze agresivitatea din trafic şi să ajute cu sfaturi atunci când este cazul, respectiv pe timp de iarnă, când carosabilul este acoperit cu gheaţă sau polei. Cum însă aleşii n-au votat noul cod rutier, acestă propunere legislativă a rămas „ca-n tren”, iar şoselele vor fi în continuare „câmpul de luptă” al vitezomanilor, care vor îmbrăca în doliu atâtea familii.
Trecând de la acest aspect, în primul trimestru al acestui an, din cei 4.842 de candidaţi la şoferie, 1.917 au trecut de cele două examinări pentru obţinerea permisului de conducere.
Comisarul şef, Ioan Simionel, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ, ne-a declarat:”Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în prezent, procentul de promovabilitate a crescut cu 5,12%. La acest aspect, trebuie să mai precizăm că şi numărul persoanelor programate pentru examinare a fost mai mare cu 127”.
V. ANDRIEŞ