* Cumpăraţi doar carnea ştampilată
După ce anul trecut un singur abator din judeţ a avut autorizaţie pentru sacrificare de miei, iată că, spre disperarea oierilor, şi în această perioadă premergătoare Paştelui au primit aprobare pentru această activitate doar câteva unităţi de abatorizare din Neamţ autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine. Este vorba despre SC Dustim Prod SRL Piatra Neamţ, SC Carm Duofast SRL Săvineşti, SC Agrosuind Com SRL Zăneşti, loturile de carne de miel fiind livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar.
În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile legii şi sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor, activitatea de sacrificare a mieilor realizandu-se strict numai în perioada 11.04-19.04.2014 între orele 06.00-17.00. De asemenea, transportul mieilor pentru tăiere este efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar”, ne-a declarat dr. Sorin Ulea, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.
Având în vedere, creşterea semnificativă a cantităţilor de produse de origine animală ce sunt comercializate, în perioada Sărbătorilor Pascale, direct consumatorului final la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul, precum şi în pieţe şi târguri DSVSA Neamţ dispune măsuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare în scopul verificării modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi comercializate carnea de miel, ouăle, peştele, produsele lactate, precum şi alte produse de origine animală destinate consumului uman.
În acest sens, conducerea DSVSA Neamţ a stabilit un program strict în care medicii veterinari din cadrul DSVSA, circumscripţiilor sanitare veterinare şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ), vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare şi centre de sacrificare temporare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare, unităţi de alimentaţie publică, precum şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.
Până la data de 19 aprilie, va fi asigurată permanenţa atât la sediul DSVSA cât la circumscripţii, inclusiv în week-end, procedându-se la afişarea programului de lucru, a numelui medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
De asemenea, în această perioadă premergătoare sărbătorilor, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală.
Geanina NICORESCU