*Semințele previn bolile, menţin frumuseţea pielii şi a podoabei capilare
*Uleiul din semințe de mac, previne bolile cardiovasculare și osteoporoza
Macul este cultivat pentru semințele sale de peste 3.000 de ani. Totodata, este o plantă destul de controversată din cauza conținutului de opiu natural pe care planta îl secretă. Specialistii au descoperit ca substanțele opiacee se regasesc în capsulele în care sunt ținute semintele, nu în seminte. Așadar semințele nu conțin cantități de opiu semnificative.
Macul de grădină produce aceste mici seminţe oleaginoase, care sunt folosite pe post de condiment în industria alimentară. Pentru a le folosi în salate, rumeneste usor semintele pentru a le intensifica savoarea și aroma.
Minusculele seminţe de mac, negre sau cenuşii, au importante valori nutriţionale şi medicinale. Dincolo de aroma unică pe care o oferă preparatelor dulci sau sărate, seminţele de mac au proprietăţi antioxidante, contribuie la prevenirea bolilor şi ne ajută să menţinem frumuseţea pielii şi a podoabei capilare.
*De ajutor în boli nervoase, îmnunătățec digestia, scad colesterolul
Bogate în calciu, fosfor, fier şi zinc, seminţele de mac ajută la remineralizarea oraganismului. Doar 1 linguriţă din aceste seminţe oleaginoase înmagazinează 4% din doza zilnică recomandată de fosfor şi calciu. Când sunt combinate, aceste două substanţe ajută la construirea oaselor, iar adulţii au nevoie atât de fosfor, cât şi de calciu pentru a evita boli precum osteoporoza. Totodată, ele sunt o sursă bună de fier, care transportă oxigenul în tot corpul şi contribuie la crearea proteinelor şi neurotransmiţătorilor, îmbunătăţind astfel sistemul imunitar.
În cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn, seminţele de mac oferă o sursă naturală de alcaloizi, substanţe care au un efect calmant natural. Astfel, ameliorează bolile nervoase şi insomnia. În plus, au un conţinut ridicat de magneziu, care îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului, dar sunt de folos şi în ceea ce priveşte reglarea metabolismului. Seminţele de mac conţin acizi graşi şi uleiuri volatile esenţiale, importanţi pentru organism. Acidul oleic creşte consumul de energie şi, împreună cu fibrele, ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău“) şi la creşterea colesterolului „bun“. Iar acidul linoleic îmbunătăţeşte capacitatea naturală de vindecare a organismului.
Învelişul exterior al seminţelor de mac este o sursă excelentă de fibre, care sunt metabolizate lent, lucru care ajută la absorbţia apei în tractul digestiv. Constipaţia este ameliorată şi senzaţia de saţietate se menţine mai mult
*Uleiul, bun pentru concentrare, memorie și anxietate
Uleiul care se obtine din semințe de mac previne apariția bolilor cardiovasculare și a osteoporozei, ajutând la fixarea calciului în oase. Datorită vitaminei E, uleiul din semințe de mac are efect antioxidant şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Uleiul din semințe de mac îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memoria, ameliorează stările de anxietate și durerile de cap, ajută în caz de insomnii ameliorează durerile de cap şi ajută în caz de insomnii. În plus, uleiul din semințe de mac întăreşte sistemul imunitar, fiind util în caz de răceală şi gripă, astm, bronşită şi tuse. Menţine buna funcţionare a sistemului digestiv şi reglează tranzitul intestinal.
Uleiul din semințe de mac hidratează şi regenerează tenul, calmează pielea iritată şi are efect antiinflamator. În cosmetică, pasta obținută din semințe de mac are efecte hidratante, emoliente și antiimbatranire.
Tina CONDREA