Tatăl Andreei Marin a dat chix în contractele de căldură

* Relaţia cu spitalul s-a ”răcit” de tot şi s-a lăsat cu despăgubiri

* Contractele cu şcolile din Roman încetează în aprilie

 Tatăl cunoscutei vedete TV Andreea Marin, romașcanul Dan Marin, este pe cale să piardă toate contractele de furnizare a căldurii şi a apei calde cu instituţii din oraş. Asta în ciuda faptului că, în 2003, omul de afaceri a stabilit relaţii contractuale, pe o durată de 20 de ani, atât cu unităţile de învăţământ (prin firma Georgala F Rom), cât şi cu Spitalul Municipal de Urgenţă Roman (prin SC Termax SRL). Contractul de furnizare agent termic și apă caldă pentru școli se va rezilia, începând cu luna aprilie a anului viitor, pe cale amiabilă, fără plata despăgubirilor trecute în documente. Contractul cu Spitalul provoacă patimi și în 2012, după ce, timp de cinci ani, acesta a fost contestat la toate instanțele posibile. Istoria este una încâlcită, dar s-a rezolvat în ultima ședință de Consiliu Local din acest an, când, după îndelungi discuții, consilierii romașcani au acceptat să plătească 85.000 de euro (din bugetul Spitalului) pentru rezilierea contractului și contravaloarea utilajelor, ce vor rămâne unității, pentru încă 26.299 lei. Un alt câștig este acela că, de acum încolo, părțile nu vor mai avea nicio pretenție asupra contractului. Cu jumătate de gură, conducerea Spitalului spune că se va îndrepta, ulterior, pentru recuperarea sumei de 85.000 de euro către conducerile unității care nu au respectat contractul.

* ”Ciocniri” între Termax şi directorii spitalului

 În 2003, firma Termax a încheiat, direct, cu Spitalul un contract de concesiune a serviciului de furnizare a agentului termic și a apei calde. Pe atunci, unitatea spitalicească era condusă de medicul chirurg Dan Arvătescu. În 2007, la conducerea spitalului a venit medicul Claudiu Gafar, care a dorit să renunțe la contractul cu Termax. Atunci au început procesele. În 2010, a intrat pe ”fir” și Primăria Roman, după ce Consiliul Local a preluat activitatea spitalului, așa cum prevede legea. „Municipiul Roman a promovat o acțiune prin care s-a solicitat constatarea nulității acestui contract. De la Tribunalul Neamț, la solicitarea municipiului Roman, dosarul a fost strămutat la Argeș. La finele lui 2011, instanța a decis anularea contractului, însă Termax a formulat recurs, acesta fiind admis la Curtea de Apel Pitești cu opinie separată, iar acțiunea a fost respinsă”, a declarat jurist Camelia Rusu, cu precizarea că orice altă acțiune pentru anularea contractului ar fi respinsă, contractul fiind validat de instanțele de judecată.

* Dan Marin a cerut despăgubiri de sute de mii de euro

 Conform contractului, rezilierea acestuia înainte de termen – adică mai devreme de 2023 – obligă spitalul la plata unei despăgubiri de 100.000 de euro. În plus, societatea nu a mai furnizat agent termic și apă caldă din 2007, dar contractul prevedea continuitatea serviciilor. Așadar, s-a trecut la negociere. „Pentru a se evita alte litigii și pentru a limita costurile la care ar putea fi obligat spitalul, s-a inițiat o negociere pentru încetarea pe cale amiabilă a litigiului. În baza deciziei Curții de Apel Pitești, Termax poate solicita: varianta 1 – obligarea spitalului la plata, în sistem paușal, a capacității instalate și neacoperite pentru perioada noiembrie 2007-decembrie 2012, adică 390.198 euro și derularea contractului până la termen, adică până pe 25.09.2023; sau varianta 2 – obligarea spitalului la plata, în sistem paușal, a capacității instalate și neacoperite pentru perioada noiembrie 2007-decembrie 2012, adică 390.198 euro și încetarea contractului cu condiția achitării unei despăgubiri de 100.000 de euro”, au mai spus reprezentanții Primăriei Roman.

* Varianta finală: 85.000 de euro până la 31 ianuarie

În urma negocierilor, Termax a propus: plata a 208.605 euro reprezentând beneficiul nerealizat de societate în perioada 1 noiembrie 2007- 1 noiembrie 2023 sau plata sumei de 85.000 de euro, în loc de 100.000 de euro, până la data de 31 ianuarie 2013, adică suma precizată în clauza de reziliere.

Consiliul de administrație al spitalului a fost de acord cu plata sumei de 85.000 de euro, motivând „în prezent, agentul termic este furnizat prin centrale noi, proprietatea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, reprezentând o investiție de circa un milion de lei, care nu-și va mai găsi utilitatea și nu mai poate fi recuperată”. Conform actelor oficiale ale Termax, prin această negociere, societatea renunță la orice litigiu sau pretenție ulterioară.

* Școlile, ”independente” de pe 30 aprilie

Tot în 2003, SC Georgala F Rom SRL a semnat un contract de concesiune a serviciului de apă caldă și agent termic pentru unitățile de învățământ din Roman (cu excepția a trei școli, care aveau instalații proprii). Conform unui proces verbal de negociere făcut public de administrația locală, semnat pe 10 septembrie, între cele două părți s-a găsit soluția concilierii directe și contractul se va rezilia, dar abia pe 30 aprilie 2013. În anumite condiții: contractul va înceta cu plata la zi a contravalorii serviciilor prestate de către concesionar și facturate către concedent; la încetarea contractului, autoritatea publică va prelua în proprietate instalațiile existente, cu plata către concesionar a contravalorii rămase neamortizate a acestora, conform documentelor contabile; și redevența pentru anul 2013 se va achita de către concesionar, până la data încetării, proporțional cu perioada din an în care a prestat acest serviciu, respectiv până la 30.04.2013. Ca și la cealaltă înțelegere, de la data încetării contractului, părțile nu vor mai avea nicio pretenție cu privire la executarea acestui contract.

Totuși, Georgala va mai furniza agent termic în școli până în aprilie anul viitor. Consilierii locali romașcani au aprobat miercuri, 12 decembrie, și tarifele percepute de societate: tarif gigacalorie 261 lei plus TVA și tarif apă caldă 35 lei pe metru cub plus TVA. Până la această majorare, Georgala F Rom vindea școlilor din Roman gigacaloria cu 231 lei și cu 30 lei metru cub de apă caldă, plus TVA.