Solidaritatea Sanitară Neamţ a protestat în „Piaţa Victoriei sindicale”

05/10/2017

Ieri, mii de salariaţi din toată ţara au participat la Marşul pentru sănătate, „înainte de grevă”

Mii de salariați din sănătate adunaţi din județele țării au protestat, ieri, în Piaţa Victoriei. Printre aceştia s-au numărat peste 3.000 de membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară”, organizaţia din Neamţ fiind reprezentată de 40 de sindicalişti, conduşi de preşedintele filialei, Ionuţ Nistor. Motivul principal al protestelor îl constituie nemulțumirea membrilor de sindicat și a tuturor salariaților față de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 și prin intenția Guvernului de a crește impozitarea salariului de bază.
După miting, a fost organizat Marșul Solidar pentru Sănătate, pe traseul Piața Victoriei – Ministerul Muncii – Ministerul Sănătății.
„Acestea forme de protest, desfășurate pentru susținerea revendicărilor acestei organizații, sunt ultimele dinainte grevei din sănătate. Încercarea Primăriei de a interzice Marșul pentru sănătate nu respectă prevederile art. 11 din legea nr. 60/1991 și încalcă libertatea întrunirilor, prevăzută de art. 39 din Constituția României”, ne-a transmis Ionuţ Nistor, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din Neamţ.
Revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară” sunt următoarele: renunțarea la creșterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunțarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%; menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%; reintroducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate și aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare; menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihnă suplimentare; introducerea măsurilor de reformă a relațiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă.
Pentru situația în care Guvernul nu va onora revendicările înaintate și argumentate, Consiliul de coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis demararea procedurilor prealabile grevei.

Geanina NICORESCU