Dintotdeauna a dat savoare mâncărurilor și aromă plăcută apei!
*Plantă umilă și regală, folosită la mesele țăranilor, dar și ale regilor
Menta este una din cele mai renumite și utilizate plante aromatice, fiind cultivată din timpuri străvechi. Din Antichitate, menta şi-a găsit un loc important în gastronomie, fiind folosită pentru aromarea diferitelor mâncăruri, dar şi pentru proprietăţile medicinale.
Menta are un gust proaspăt, revigorant, puternic aromat. Se potrivește atât cu mâncărurile sărate, cât și în prăjituri, de exemplu în cele cu ciocolată sau cu fructe de pădure. Se adaugă în sosuri și peltele, în dressinguri de salate, în oțeturi sau infuzii și ceaiuri. Merge cu cartofii noi sau vechi, dovlecei, cotletele de miel, dar și în mâncărurile de mazăre ori de morcovi.
*Menta, planta care a făcut istorie
Peste veacuri, menta, această plantă sfântă a reintrat în alimentaţia noastră, în casele noastre, în obiceiurile tămăduitoare păstrate din bătrâni. Este o plantă umilă și regală în același timp, menta a fost folosită atât la mesele țăranilor, cât și la mesele regilor, a dat dintotdeauna savoare mâncărurilor și aromă plăcută apei.
Apicius, despre care se crede că a fost chef-ul şi somelierul împăratului roman Tiberiu, a creat multe sosuri cu mentă, spre desfătarea întregii curţi. Secretul lui ? Ştia că menta face uşor de mistuit orice mâncare şi, mai ştia că menta îşi lasă ceva din parfumul de nimfă şi mireasă divină. Cu referire clară la legenda lui Mínthi transformată în mentă.
*Meneta: condiment cu aromă unică, răcoritoare
Menta poate fi folosită proaspată, uscată de ulei esential sau ceai. Menta Uscată, menta este un condiment foarte apreciat, care poate fi adăugat în salatele de fructe, unde va dărui o aromă unică, răcoritoare. Se poate pune și în supe ori salatele de legume, efectele vor fi savuroase. În iaurt, menta poate crea un dressing foarte apreciat pentru salate.
Toate bucătăriile mediteraneene o pun, foarte puţină, în orice bucate, dar mai ales în sosul de iaurt, în cremele de brânză şi de lapte, în salata şi sucurile de fructe sau în must.
Un sos foarte mediteranean este cel de iaurt cu mentă: iaurt, usturoi, 5-6 frunze de mentă tăiată mărunt, sare, piper, ulei de măsline cu sau fără castraveţi raşi (bine scurşi). Şi o supă foarte „detox” pentru o cină uşoară este supa de mentă: infuzie de mentă servită cu puţină sare, ulei de măsline şi verdeţuri. Tipic mediteraneană este şi apa de mentă, adică apa în care şi-au lăsat esenţele, timp de câteva ore, 2 crenguţe de mentă.
Tina CONDREA