Sentinţă în dosarul samsarilor cu cereale

cereale

* Tribunalul le-a dat celor opt inculpaţi pedepse cu suspendare * Două firme vor fi dizolvate prin decizia instanţei şi au de plătit amenzi penale de 10.000 de lei * Afaceriştii au fost obligaşi să achite prejudiciul de 2,6 milioane lei

S-a pus punct în dosarul samsarilor cu cereale, ieri, la doi ani de la începerea procesului. Cauza a ţinut mult timp paginile ziarelor locale la acea vreme, după ce procurorii din cadrul DIICOT Neamţ au destrămat, în noiembrie 2010, o amplă reţea de evazionişti în domeniul comerţului cu cereale, întinsă până în vestul ţării.

Tribunalul Neamţ a dat sentinţele în acest dosar, prin care toţi cei opt acuzaţi au primit pedepse cu suspendare. Gheorghe Solomon (45 de ani), judecat pentru opt capete de acuzare printre care constituirea reţelei, evaziune şi spălare de bani, Roxana Crăciun (29 de ani), din Valea Seacă – Iaşi, Octavian Romanesi (32 de ani), din Arad, şi Valentin Trifan (24 de ani), din Piatra Neamţ, au primit fiecare câte 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe timp de şase ani. Restul, printre care Dan Boldiş (42 de ani), din Arad, Ovidiu Drugă (44 de ani), din Buzău, Radu Constantin Crăciun (25 de ani), din Valea Seacă – Iaşi şi Valerică Iacob (40 de ani), din Arad, au primit câte 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării. De asemenea, firmele folosite în cadrul grupării – Carina Transport Grup SRL din Salonta şi Scorpion Cereal Trans Greceanca SRL din Arad – au fost amendate penal cu 10.000 lei fiecare şi instanţa a dispus dizolvarea lor. Instanţa a mai decis că procesul penal încetează împotriva celei de-a treia firme, Cerival Impex SRL înfiinţată de pietreanul Valentin Trifan la Horia, întrucât firma a fost radiată.

Tribunalul a mai decis ca toţi să achite bugetului întreg prejudiciul. Paguba de 3,5 milioane de lei, stabilită iniţial, a fost contestată la proces şi s-au făcut mai multe expertize contabile, în urma cărora s-a ajuns la 2,6 milioane de lei. Pentru siguranţa recuperării banilor la buget, instanţa a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor deţinute de toţi membrii reţelei. În plus, fiecare mai are de achitat câte 1500 lei cheltuieli judiciare.

Gruparea a acţionat în cursul anului 2010, când prin firmele deţinute sau unele special înfiinţate au derulat un circuit fictiv de bani şi bunuri. Membrii reţelei achiziţionau tone de cereale direct de la ţărani, uneori borderourile de achiziţii conţineau date reale, alteori numele furnizorului era fictiv. Apoi, grânele erau vândute marilor silozuri şi documentele false erau distruse, în vreme ce cele reale nu mai erau înregistrate în contabilitate. Pe baza borderourilor erau scoşi banii din bănci, uneori la câteva minute după ce intrau în conturi, fiind evitată astfel plata taxelor la buget.

Cristina IORDACHE