Semănatul timpuriu în pericol

* Deşi e aprilie, temperatura solului e prea mică pentru mazăre şi sfeclă

* Meteorologii anunţă ploi, iar agricultorii se tem că nu vor putea ieşi pe ogoare

Am avut parte de o iarnă blândă, cu foarte multă zăpadă, timp îndelungat. Din păcate, nu se lasă dusă. Şi acum, în câmp, prin locurile mai umbroase,  încă se mai văd „peticele” albe, de zăpadă. Semn clar că iarna nu ne-a părăsit definitiv. Pământul e mult prea umed, nici vorbă să se lase lucrat. Aşa că agricultorii stau cu sufletul la gură, aşteptând momentul pentru a ieşi la treabă. Foarte nerăbdători, agricultorii stau cu un ochi pe cer, iar cu celălalt la pământul încă mustind de zăpadă.

O simplă privire aruncată pe „operativa” Direcţiei pentru Agricultură Neamţ arată cât de mult e de muncă pe ogor. Să începem cu lucrarea de bază, arăturile pentru însămânţările de primăvară. În momentul de faţă sunt executate o suprafaţă de 81.275 ha, dintr-un total de aproape 120.000 ha. Dacă timpul va fi repede bun de lucru, pentru mecanizatori nu ar fi „un capăt de ţară”. La dotarea tehnică existentă acum în agricultura nemţeană, arăturile nu ar fi o problemă de nerezolvat.

La nivel de judeţ, orientativ,  există clar stabilit un plan al culturilor agricole ce vor fi înfiinţate în această primăvară. Suprafaţa cea mai mare va fi, în continuare, ocupată cu porumb. Se preconizează ca această cultură să ocupe în jur de 60.485 ha. Adică ceva mai puţin de jumătate din suprafaţa arabilă totală a judeţului Neamţ. Ovăzul de primăvară se va semăna pe 6152 ha, orzoiaca de primăvară – 2.534 ha, floarea soarelui – 10.822 ha, soia – 1270 ha, cartofi de toamnă – 8016 ha, fasole boabe – 350 ha, sfeclă de zahăr – 3130 ha, mazăre boabe – 122 ha, iar plante de nutreţ – 21.154 ha.

La aceste culturi se adaugă suprafeţele ocupate cu culturile agricole înfiinţate toamna trecută. Este vorba de o suprafaţă totală de aproape 31.000 ha. Ponderea o deţin grâul şi secara care au fost semănate pe suprafaţa de 25.375 ha,  orz- 1950 ha, orzoaică de toamnă – 900 ha, rapiţă – 6550 ha.

Culturile din prima epocă, întârziate!

Dacă s-a ieşit ori nu din epoca optimă de semănat, am întrebat-o pe dr.ing.  Elena Trotuş, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. „Este târziu pentru culturile din prima epocă, urgenţa întâi. Mă refer la mazăre, ovăzul şi orzoaica de primăvară, sfecla furajeră, sfecla de zahăr. Nu s-a semănat nimic din aceste culturi şi deja am intrat în luna aprilie. Nu ne-au permis condiţiile. De cum  va veni timpul bun de lucru, va trebui ca, imediat, să se intre în câmp cu toate forţele pentru arături şi pentru însămânţările de primăvară. Epoca optimă de semănat e calculată şi în funcţie de temperaturile din sol. Din acest punct de vedere, nu putem spune că s-a ieşit din epoca optimă. Dacă vremea se încălzeşte, putem recupera din întârzierea la semănatul culturilor agricole din prima epocă. Pentru celelalte culturi agricole, sperăm să ne încadrăm în epoca optimă de semănat.”

Din păcate, meteorologii nu vin cu veşti bune pentru agricultori. Luna aprilie se anunţă a fi una deosebit de capricioasă, fiind multe zile cu  precipitaţii abundente.