Se dau bani, iar bătrânii nu-i vor?

*În Neamţ, doar 510 rentieri agricoli

De ceva ani, o alocare financiară  rămâne aproape fără ecou. Pare incredibil, dar, din păcate, e adevărat! Concret, ne referim la renta viageră agricolă, care se adresează doar pesoanelor de peste 62 ani. Se ştie, forţa de muncă din agricultură este îmbătrânită, în cea mai mare parte incapabilă de a mai lucra pământul. Pentru a nu rămâne pârloagă, în urmă cu ceva ani, guvernarea de atunci a găsit soluţia: renta viageră agricolă.

Iată cine sunt rentieri şi ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de această facilitate. Renta viagera agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care vinde sau arendează terenurile agricole extravilane. Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol. Rentierul agricol este persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care, de la data intrării în vigoare a prezentului titlu, nu are şi nu va deţine în proprietate mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendeaza, total ori partial. Rentier agricol poate fi şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I si II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci , cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual.

În judeţul Neamţ sunt doar 510 de persoane care beneficiază de renta viageră agricolă, persoane care a arendat ori au vândut pământul. Foarte puţin! Sunt mai multe elemente care conduc la această concluzie. Că titutularii de pământ  sunt în marea lor majoritate în vârstă, nu cred că se mai îndoieşte nimeni. Şi sunt şi foarte mulţi. Vedem asta fie şi dacă aruncăm o  scurtă privire asupra stadiului aplicării legilor  la nivelul judeţului Neamţ. Numai la terenuri agricole sunt de eliberat peste 116.600 titluri de proprietate, pentru o suprafaţă total de peste 190.700 ha. Media de proprietate e cu puţin de peste un „hectar de căciulă” Câţi dintre titularii de teren agricol  ori fi şi tineri? Cu siguranţă, foarte puţini. Deci nu se pune problema limitei maxime de 10 ha, peste care nu poate trece un rentier agricol. În acest caz, în calcul ar mai trebui luate alte aspecte. Că nu le convine cuantumul rentei viagere fiind vorba de 50 ori 100 euro pe hectar. Depinde dacă terenul e arendat ori vândut. Am putea crede că  unii zic că se merită să faci, anual, atâtea drumuri şi hîrţoage pentru doar câţiva „euroi”… Deşi, pentru omul de la ţată, orice bănuţ contează! În realitate, cu sigranţă, altceva îi ţin pe bătrâni departe de banii de rentă viageră agricolă. Poate că n-au cui arenda ori vine pământul! Că dacă nu ai prin preajmă un arendaş, nu vine nimeni de la o distanţă  mare să lucreze acea bucată de pământ. Musai trebuie să fie „vecină” cu celelalte suprafeţe lucrate în arendă. Ori, pur şi simplu, nu ştiu că pot beneficia de renta viageră agricolă! Nu ştiu că, dacă arendează terenul, primesc renta viagera, dar primesc şi produse agricole ori bani în contul arendei. Credem că ultimele aspecte sunt cele care îi  ţin pe bătrâni departe pe bani!

Facem precizarea că, anual, carnetele de rentier agricol se vizează la  APIA Neamţ,  în perioada 1 martie – 31 august a fiecarui an. Pînă la finele săptămânii trecute, cu carnetele de renţier la vizat au venit doar 383 de titulari. Timp, mai este sufiecient!

Renta viageră agricolă se plăteşte de APIA Neamţ într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorată. În cazul decesului rentierului, moştenitorii vor încasa renta viageră agricolă, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului.

Cuantumul rentei viagere agricole este de 50 euro/ha în cazul celor care arendează terenul şi de 100 euro/ha  pentru cei care vând terenul.