Mitropolitul Teofan la slujba de la Mănăstirea de pe Ceahlău
*Celebra piramidă nu a mai fost atât de fotogenică din cauza plafonului de nori
Sute de pelerine – în special din Neamț dar și din alte județe – au participat ieri la slujba specială de la Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău. Închinată unor sărbători pentru creștinătate în general și pentru Moldova în special – „Schimbarea la Față” si „Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt” – mănăstirea de pe Olimpul românilor devine, în fiecare an, pe 6 iunie, centrul de interes al manifestărilor religioase din țară.
Și în acest an, slujba de la Mănăstirea amplasată aproape de Cabana Dochia a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a avut alături un sobor de circa 30 de preoți și diaconi.
IPS Teofan a urcat pe Ceahlău pe jos (nu cu elicopterul cum, poate, s-ar fi așteptat unii). A plecat din zona Stănile undeva după ora 7 și a ajuns la mănăstire la ora 10. Aici erau ajunși deja mulți, mulți pelerini. Ca să fie siguri că vor ajunge la timp pentru a participa la slujbă și a primi binecuvântarea Mitropolitului, mulți dintre enoriași au purces pe munte de la primele ore ale dimineții. De pe la 3-4, dinspre Durău, dinspre izvorul Muntelui, dispre Stănile sau dinspre Fântânele, grupuri-grupuri de credincioși urcau pe traseele pe care altădată își purtau pașii renuții sihaștri din Muntele Sfânt. Au fost enoriași care, știind că parcurg mai greu distanța (din motive de bătrânețe sau boală) au început să urce chiar de la ora 1 din noapte.
“Sunt bătrână și un pic bolnavă. Dar Dumnezeu mă întărește, așa cum ne întărește pe toți care mergem la această Sfântă Slujbă. E o Mănăstire cu har, e aproape de cer, aproape de Dumnezeu”, spune dimineața o credincioasă de vreo 70 de ani care mergea de mână cu nepoțica de 11 ani.
Cei care au biruit oboseala au avut motiv de bucurie duhovnicească: slujba a fost parcă mai frumoasă ca niciodată, vremea a fost una prietenoasă.
În cuvântul său, Mitropolitul Teofan a lăudat sârguința credincioșilor participanți la Litughie și a amintit de înaintașii care s-au străduit să țină vie flacăra ortodoxiei: “Rugăciunile a sute de sihaștri care au viețuit de-a lungul vremii pe Muntele Ceahlău și puțina noastră jertfă, nădejde și dragoste formează pregustarea împărăției cerurilor, spre care suntem chemați să ne silim pentru că aceasta este moștenirea noastra”.
Daniel VINCA
Fotografii nu au avut noroc
Precum celebrii vânători de uragane, și în acest an, zeci de fotografi și cameramani (profesioniști sau amatori) au urcat și ei pe Munte pentru a fotografia celebra Piramidă de pe Ceahlău.
Este vorba despre un efect optic rarissim care se manifestă cu predilecție în această perioadă a anului, unii legându-l chiar de Sărbătoarea Schimbarea la Față.
Din păcate pentru ei, plafonul coborât de nori și o ușoară urmă de ceață prezentă dimineața le-au dat peste cap planurile.
În urmă cu cîțiva ani, primele fotografii cu Piramida Spațială de pe Ceahlău au dus la apariția subiectului învăluit într-o aură mistică. În timp însă, s-a demonstrat că este vorba despre un fenoment optic foarte interesant în care, răsărind dintr-o anumită poziție, soarele reușește proiectarea suprapusă a patru umbre mari: Vârful Toaca, Piatra Ciobanului, Piatra Vulcanului și Panaghia. (D.V.)
Sărbătoare mare și la Schitul Sihla
După cum a precizat protosinghelul Pahomie Catană, stareţul Mănăstirii Sihla, anul acesta se împlinesc 250 de ani de când a fost ridicată biserica dintr-un lemn. În această seară se va oficia Privegherea în cinstea Schimbării la Faţă, iar în mâine dimineaţă se va sluji Sfânta Liturghie. La finalul Privegherii de mâine seară, în jurul orei 23:00, va avea loc o procesiune spre peştera Sfintei Teodora de la Sihla. „Preoţii şi credincioşii vor merge în procesiune spre peştera de la Sihla cu lumânări aprinse. Vor fi intonate cântări religioase, se va bate toaca, iar în faţă vor câţiva pelerini vor ţine în mâini prapuri şi cruci. La peşteră se va oficia Acatistul Sfintei Cuvioase Teodora de către soborul numeros de preoţi care va fi prezent. Pe 7 august se va oficia Sfânta Liturghie, iar la orele amiezii aşteptăm vizita Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat în fiecare an Acatistul Sfintei Teodora în peştera în care sfânta a vieţuit”, a declarat protos. Pahomie Catană. (D.V.)