Scandal pe păşunea din Ceahlău

* Fostul primar a prelungit contractele până în 2015

Scandalurile de la păşune sunt vechi de când lumea. Mai mocnite în timpul anului, dar cu maximă acutizare primăvara. Atunci cînd gospodarii se pregătesc să iasă cu animalele la păscut, să tocmească ciobanii, fiind interesaţi de  păşunea cu iarba  cât mai deasă şi mai grasă, dacă se poate, şi cât mai aproape de casă.

În zilele de acum au apărut şi motive în plus de gâlceavă. În termeni moderni, se cheamă concesionare, bani de subvenţie. Elemente care se  condiţionează reciproc. Cine a concesionat păşunea, pe bază de contract cu primăria, primeşte şi subvenţia!

Banii se dau anual,  fermierii fiind informaţi din vreme asupra condiţiilor de  acordare şi a nivelului subvenţiei. De altfel, APIA Neamţ are un calendar clar stabilit în această direcţie, în fiecare primăvară.

Săptămâna trecută o astfel de acţiune a fost programată în comuna Ceahlău. Acţiunea care s-a finalizat cu scandal, iscat de cei nemulţumiţi de cum s-a dat păşunea în comuna lor, de cum s-au „împărţit” subvenţiile şi, mai ales, de modul în care au fost folosiţi aceşti bani. Au arătat cu degetul spre primărie, spre fostul primar Constantin Şchiopu, „mai marii păşunilor” şi APIA Neamţ, de unde vin banii. Şi nu-s puţini. Este şi motivul pentru care, mai mai multe informaţii, ne-am adresat domnului Viorel Pintea, directorul APIA Neamţ: „Întâlnirea a fost reuşită, numai că spaţiul a fost cam mic pentru câtă lume a fost acolo. Când am terminat ce am avut noi de prezentat, am ascultat şi ce probleme s-au ridicat, la final a venit un grup de cetăţeni. Avea o nemulţumire vizavi de modul de administrare a suprafeţei de păşune şi mai ales a banilor care se iau de la APIA. Le-am adresat rugămintea ca un anume număr de reprezentanţi să vină la APIA Neamţ, să discutăm, să intrăm în detaliu. Rezumatul era cam aşa: lucrări nu se fac ori nu corespund. Ne-au întrebat ce s-a făcut cu banii. Nu suntem organism de verificare a documentelor contabile referitoare la acele lucrări. Noi verificăm conformitatea suprafeţelor, dacă ele corespund cu suma alocată. Ei au zis că au fost cei de la APIA Neamţ, au făcut conturul suprafeţelor şi gata. Aşa spuneau dânşii. Nu cred până nu verific acest aspect. Cu cea mai mare disponibilitate, îi aştept să vină la APIA Neamţ.”

Păşunea se concesionează din 4 în 4 ani. Fostul primar  al comunei Ceahlău a prelungit contractele, prin acte adiţionale, pentru încă doi ani. Adică până în 2015!