Scad riscul apariției demenței? Lucruri mai puțin știute despre aparatele auditive!

07/11/2019

Toată lumea știe ce sunt, prin definiție, aparatele auditive: dispozitive electronice menite să îmbunătățească auzul în cazul persoanelor care au o afecțiune cronică a urechii. Aparatele auditive sunt utilizate de milioane de oameni cu deficiență de auz (în termeni medicali – “hipoacuzie”). Eficacitatea lor este, fără doar sau poate, certă. În ultimii ani, cercetările de specialitate au scos la iveală lucruri cu totul inedite despre utilizarea acestor dispozitive, cum că ar avea beneficii extraordinare asupra anumitor afecțiuni grave asociate cu înaintarea în vârstă.

Iată despre ce este vorba:

Importanța utilizării aparatelor auditive

Oricine începe să simtă o schimbare semnificativă a calității auzului trebuie să ia măsuri în acest sens și să se prezinte la medic pentru a nu risca surditatea. Aparatele auditive sunt recomandate doar de către doctori, în urma consultului de specialitate și au rolul de a amplifica sunetele pentru îmbunătățirea auzului. Fără ajutor, deficiența de auz se va acutiza constant și ireversibil deoarece celulele din ureche și din creier încep treptat să „uite” cum se percep zgomotele de o anumită frecvență, lucru care duce, în timp, la pierderea completă a auzului.

De aceea este atât de importantă alegerea pentru purtare, în funcție de buget și model, a unui aparat auditiv ieftin, mai scump, simplu sau ceva mai sofisticat.

Și mai este ceva…

Asocierea aparatelor auditive cu reducerea riscului de demență și depresie

În urma unui studiu efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Michigan, SUA, s-a stabilit că persoanele cu probleme de auz care au purtat aparate auditive au prezentat un risc mai scăzut de apariție a demenței și depresiei față de cele cu probleme care nu au folosit dispozitivele ajutătoare.

Cercetarea a fost efectuată pe o perioadă de 8 ani (2008-1016), pe aproximativ 115.000 de persoane, cu vârste de peste 66 de ani ce aveau deficiențe de auz. Subiecții au fost monitorizați cu un an înainte de a fi diagnosticați cu hipoacuzie. La trei ani după diagnosticul primit, riscul de apariție a demenței și a bolii Alzheimer a fost cu 18% mai mic în rândul persoanelor care au purtat un aparat auditiv. Tot cei care au folosit aceste dispozitive au mai prezentat un risc scăzut cu 11% de apariție a depresiei sau anxietății și șanse mai mici cu 13% de a-și pierde echilibrul și de a se accidenta prin cădere.

Acest lucru, potrivit cercetătorilor, se explică prin modificarea structurală a creierului care este obișnuit să folosească sunetul ca o parte esențială în procesele neuronale. Odată cu pierderea auzului, rețelele neuronale nu mai sunt activate de stimulii auditivi și au loc diverse dezechilibre la nivel cerebral.

De asemenea, inactivitatea unei zone cerebrale responsabile cu memoria și cu menținerea unei stări de spirit stabile ar mai fi asociată cu pierderea auzului tocmai pentru a compensa deficitul perceperii sunetelor în mod normal. Este modalitatea creierului de a refuza să mai înțeleagă actul vorbirii dacă nu poate desluși ce spun ceilalți. Într-un mediu zgomotos, incapacitatea de a auzi ce se discută împrejur îi fac pe cei cu deficiențe de auz să se retragă și să se izoleze, devenind astfel mai expuși riscului apariției demenței sau depresiei.

Folosirea aparatelor auditive îi ajută pe cei cu deficiențe de auz să socializeze mai mult și, implicit, să-și mențină unele funcții cerebrale active, detaliu extrem de important mai ales când vine vorba de înaintarea în vârstă. Așadar, trebuie intervenit rapid când calitatea auzului scade, fără ezitări că poți fi privit altfel de cei din jur dacă porți un aparat auditiv. La urma urmei, sănătatea ta este mai importantă ca orice.

Sursa foto – Freepik.com

Lasa un comentariu