Sărbătoare la Tămășeni

gal1
*Acțiunea a fost dedicată și localnicilor din Doljești, Răchiteni și Săbăuani fiind organizată de GAL ”Valea Siretului”

Asociaţia Grup de Acţiune Locală (GAL) „Valea Siretului” şi-a propus să organizeze un eveniment unic până acum în satele din jurul Romanului şi anume „Ziua Gal”. Asociaţia reuneşte comunele Doljeşti, Răchiteni, Săbăoani şi Tămăşeni iar organizarea acestui eveniment are drept scop promovarea produselor tradiţionale specifice acestor localităţi cu scopul de a fi promovate şi cunoscute peste graniţele acestor localităţi. „Ziua GAL” a avut loc duminică, 13 octombrie, în localitatea Tămăşeni începând cu ora 13 fiind invitate mai multe personalitați ale vieții politice din județ care să se alature primarilor din comunele ce formează acest GAL.
Evenimentul a fost structurat pe două părţi: un târg de produse tradiţionale ale producătorilor locali dar şi a altor expozanţi din toată zona Moldovei şi, în partea a doua, un concert de muzică populară, începând cu ora 18.
Târgul de produse tradiţionale a adunat pe lângă expozanţii locali şi din Moldova şi pe alţii din alte zone din ţară recunoscute pentru produsele tradiţionale cu renume naţional. Pe lângă micii producători de băuturi răcoritoare, brânzeturi, fructe, miere de albine sau mezeluri au avut standuri şi cei de la Fructe Naive, Cai de Vis, Bere Ursus şi producătorii locali de mezeluri Marcel şi Căpraru.
Concertul a cuprins momente artistice în care au fost prezente trupe ale copiilor din toate satele componente ale GAL-ului, apoi au urcat pe scenă cei din ansamblul „Mlădiţe Tămăşene”, ansamblul „Ochincuţe” din Adjudeni, trupa Acord, formaţia Autentic, Ansamblul italian „Di nuovo insieme” cu tenorii Antonio Furnari şi Sorin Ursan.
În perioada 1-31 octombrie 2013 vor fi lansate la finanțare, prin intermediul acestui GAL, mai multe măsuri. Proiecte se vor primi pentru: „Instalarea tinerilor fermieri”, „Modernizarea exploataţiilor agricole”, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, „Furnizarea de servicii de consiliere și consultanță pentru fermieri”, „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi”, „Încurajarea activităţilor turistice”, „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”.
Pentru măsurile privind „Formare profesionala (traning), informare şi difuzare de cunoștinţe” și „Proiecte de cooperare” depunerea proiectelor continuă până la acoperirea sumelor rămase nealocate din sesiunile anterioare, astfel încât să fie îndeplinit unul din obiectivele proiectului, respectiv, ca până la 31 decembrie 2013 să fie atrasă, în microregiunea formată din cele patru comune, întreaga sumă publică nerambursabilă aprobată de Autoritatea de Management.

Dan VASILIU