vineri, mai 27, 2022
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa VIAȚA LA ȚARĂ

Roznov: modernizarea infrastructurii rutiere, reţele de apă şi canal, aducţiune de gaz metan

de
9 ani în urmă
in VIAȚA LA ȚARĂ
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
6
Roznov: modernizarea infrastructurii rutiere, reţele de apă şi canal, aducţiune de gaz metan
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

* convorbire cu primarul Ionel Ciubotaru

Rep.: În prima parte a interviului am abordat problemele legate de modernizarea infrastucturii, de investiţiile realizare ori aflate în derulare, despre proiectele din acest domeniu. Pentru a reintra în „atmosfera” de atunci, vă propun să face o  scurtă „recapitulare”

Ionel Ciubotaru: Spuneam atunci, primul proiect finalizat a fost cel finanţat prin programul Phare-CES 2006 privind gestionarea selectivă a deşeurilor. Consider că este un succes, la transpunerea lui în practică participând încă două localităţi, în speţă comunele Piatra Şoimului şi Rediu. Împreună am pus bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO RPR Roznov, cele 3 iniţiale de la urmă, RPR, înseamnă Roznov, Piatra Şoimului şi Rediu. Ulterior, în asocierea noastră a mai intrat un partener, în speţă comuna Săvineşti. A fost realizat sistemul de colectare selectivă a deşeurilor din cele 3 localităţi, s-a construit staţia de transfer de la Roznov. Acum, societatea noastră,  ADI ECO-RPR,  transportă deşeurile selectate la Roman, ne costă mai mult, abia de ne menţinem pe linia de plutire, financiar vorbind. În momentul când se va da în  folosinţă groapa ecologică de la Girov, vom duce deşeurile acolo, iar cheltuielile vor fi cu mult mai mici.

Rep.: Drumurile? Sunt de oraş ori tot mai de pe la ţară?

I.C.: Cetăţenii doresc drumuri cât bune şi e firesc să fie aşa. Primul proiect european implementat a fost cel finanţat prin programul SAPARD, prin care s-au asfaltat 6,6 km de drumuri. Valoarea totală a fost de un milion de euro, fonduri europene integral nerabursabile. Suntem foarte conştienţi de faptul că avem multe lucrări de realizat în domeniul modernizării drumurilor. Dar cetăţenii trebuie să înţeleagă, să ia în calcul ordinea firească a executării lucrărilor. Sunt nişte priorităţi care trebuie respectate, altfel aruncăm banul public pe apa sâmbetei. Mai întâi trebuie rezolvată infrastructura subterană. Înainte de asfaltarea drumurilor, sub ele, în pământ, trebuie puse reţele de apă, canalizare, gazul metan. Este motivul pentru care am lăsat-o mai „moale” cu drumurile. Până nu terminăm cu lucrările de infrastuctură subterană, nu are rost să turnăm asfalt.

Rep.: La gazul metan vor continua lucrările?

I.C.: În momentul de faţă este realizată distribuţia de gaz metan, primii beneficiari sunt branşaţi la reţea, persoane fizice şi juridice. În prima fază este vorba de o reţea de 5 km, urmând să se facă extinderea ei pe parcurs.

Rep.: Financiar cum vă descurcaţi?

I.C.: Ca peste tot de altfel, bugetele locale sunt  din ce în ce mai „subţirele”. Din păcate, în privinţa finanţărilor europene, oraşele mici sunt vitregite. Aşa că a trebuit să ne axăm mai mult pe finanţări guvernamentale.

Rep.: „Frâna” în calea finanţărilor europene vizează şi reabilitarea blocurilor de locuinţe? Din câte ştiu, oraşele mici sunt cele mai afectate.

I.C.: Aici mai apare şi o altă problemă. Reabilitarea se face în parteneriat cu asociaţiile de locatari. La Roznov, înfinţarea asociaţiilor de proprietari a durat un an. Poate chiar mai mult. Cu mare greu am reuşit să le organizăm. Până la accesarea fondurilor europene, se poate apela la credite bancare fără dobândă pentru anveloparea blocurilor. Se pare că nu prea sunt interesate de această variantă.

Rep.: Viaţa şcolilor?

I.C.: Cuprinde mai toate formele de învăţământ: primar, gimnazial, liceal teoretic şi tehnologic. Ne gândim şi la câteva noutăţi, atât în favoarea elevilor, a carieriei lor de viitor, cât şi a agenţilor economici din zonă. Mai exact, pregătirea elevilor să fie în deplină concordanţă cu nevoia de forţă de muncă locală, în calificările şi specialităţile cerute de economia de piaţă. Apar tot felul de oportunităţi pentru accesarea fondurilor europene, dar una din condiţile de bază impune o anumită pregătire de specialitate. Liceele agricole au cam dispărut, şcolile profesionale, care pregăteau mecanizatori, nu mai sunt nici ele. Am venit cu ideea ca, la  Roznov, să se înfiinţeze şi o clasă de mecanizatori. Ca să dau un singur exemplu. Tractorul nu mai e cel care era odată, acum are multe operaţiuni puse pe calculator. Şi nu-i vorba numai de a conduce tractorul, mecanizatorul trebuie să aibă mai multe noţuni şi în privinţa culturii plantelor. Deja sunt începute demersurile pentru înfiinţarea claselor respective. În fapt, este vorba de mai mai multe meserii, nu doar de cea de mecanizator. Documentaţia se va întocmi după discuţia cu agenţii economici din zonă, să vedem exact care va fi cerinţa de forţă de muncă, acum şi în persepctivă.

Rep.: O forţă de muncă tânără, pregătită profesioal pe mai multe domenii, poate constitui un atuu în plus pentru atragerea investitorilor în zonă. Se simte vreo „mişcare” în această direcţie?

I.C.: Deja avem o firmă care şi-a „deschis porţile” pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Este vorba de cunoscuta firmă Henkel, care are o investiţie destul de mare la Roznov. În prima fază, ea oferă 80 de noi locuri de muncă, pentru locuitorii din Roznov şi din zona noastră. Mai sunt şi alte firme, chiar şi din străinătate, interesate de zona Roznov, deja şi-au manifestat intenţia de a dezvolta aici afaceri. Perspective sunt.

Rep.: Aţi pierdut un spital, dar v-aţi ales cu un azil de bătrâni! „Trocul” a meritat?

I.C.: E şi bine, şi rău! Mai corect, invers. După desfiinţarea spitalului, am încercat să menţinem într-un fel activitatea medicală, cea medico-socială de acum. Căminul de bătrâni înfiinţat aici ocupă 3 corpuri de clădire ale fostului spital. A fost înfiinţat şi un centru de permanenţă fix. Am încercat ca, după desfiinţarea spitalului, să ţinem toate clădirile ocupate, altfel ar fi costat foarte mult conservarea şi paza lor.

Rep.: Să zicem, clădirile de la fost spital au fost salvate. Cum rămâne cu sănătatea oamenilor obişnuiţi să vină la Roznov pentru alinarea suferinţelor?

I.C.: Spitalul din Roznov se „ţinea pe picioare” datorită medicilor minunaţi care lucrau acolo. Cred că, dacă ei ar fi plecat, spitalul se autodesfiinţa. Ce se va întâmpla cu această unitate sanitară, concret nu ştiu să vă spun acum. Sunt mai multe idei în discuţie. Vom vedea care va fi alegerea, până la urmă.

Taguri: inestitiiIonel CiubotaruprimarRoznov
Articolul anterior

Astăzi, Crăciunul pe stil vechi

Urmatorul articol

Accidentat pe trecere

AsemanatoareArticole

cai_caruta
FAPT DIVERS

Razie prin târguri şi oboare: Microcipul şi paşaportul calului, la control!

09/07/2014
315
Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ
VIAȚA LA ȚARĂ

Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ

07/10/2013
315
Cota de lapte, surplus din rezerva naţională
VIAȚA LA ȚARĂ

„Războiul” orgoliilor pe seama fermierilor?

24/09/2013
315
Mailul senatorului Chelaru blocat de cazul Roșia Montana
VIAȚA LA ȚARĂ

Nominalizaţii la Gala Premiilor de Excelență 2013 în Agricultură

20/09/2013
315
GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte
VIAȚA LA ȚARĂ

GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte

20/09/2013
315
Cartofii româneşti, pe cale de dispariţie…
VIAȚA LA ȚARĂ

Campania agricolă de toamnă, în linie dreaptă

20/09/2013
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Accidentat pe trecere

Accidentat pe trecere

Comentarii 6

  1. nico says:
    9 ani în urmă

    Salutam cu respect toti cititorii acestei pagini si totodata transmitem administratorilor acestei pagini sa nu uite sa stearga acesta pareri asa cum a facut cu celelalte 10 care se aflau aici . Trebuie sa retineti ca Roznovul asa monitorizat de cei care conduc aici va iesi la suprafata prin faptul ca dupa foarte multi ani de domnie nu s-a realizat nimic pt. imbunatatirea de trai al cetatenilor ba chiar Roznovul este tinut in umbra realizarilor pt. ca cetatenii sa nu constientizeze adevarul despre ceea ce exista . Va multumim !

  2. Nuca says:
    9 ani în urmă

    Domnilor de la Ceahlaul de Neamt cred ca este impetuos necesar sa nu mai manipulati cetatenii cu astfel de articole mincinoase, care nu au nici o noima si sa relatati adevarul gol golut din Roznov, o comuna cu oameni onesti care muncesc din greu si abia, abia isi duc viata de zi cuzi, iar acest om se lafaie impreuna cu camarila lui pe bani publici.
    Va rog cu insistenta sa nu mai stergeti comentariile cetatenilor daca sunteti un ziar liber si sa nu mai actualizati articole cu Ciubotaru postate acum cateva saptamani pentru ca oricum scrieti acelasi lucru, aceeasi oferta, acelasi program pe care acest primar il leorbaieste de doua mandate si nu a facut nimic bun pentru comunitate nu e asa domnule Sorin Pruteanu sau mintim noi?

  3. vcapa says:
    9 ani în urmă

    Aceleasi vorbe goale spuse de doua cincinale!!!!
    Nimic concret,gaze naturale(Savinesti,da?),canalizare,infrastucura,curatenie?
    Totusi ceva inedit aveti (realizat) de spus?
    Marea ‘metropola’ Roznov nu difera cu nimic fata de anul 1995(cand era comuna)!

  4. matara Austria says:
    9 ani în urmă

    Nu mai stergeti mesajele de pe aceasta pagina,scria o doamna despre ce e la Roznov si avea dreptate ,pacat ca a-ti sters ,de aceasi parere sunt cetatenii care ii intereseaza de Roznov si anume ca nu s-a realizat nimic ,ni se arunca vorbe in vint,vb. goale, fara nici o transparenta a banului public, angajati pe unele posturi fara nici o pregatire ,doar de dragul votului .Infiltrarea intre cetateni si in toate institutiile din Roznov a unora care au doar interes de partid si ne miram de ce acum Roznovul a devenit in anotimp de iarna o zona intunecata, o zona in care zimbetul a disparut de pe chipul cetatenilor doar din prisma acestor asa zisi conducatori , Va felicitam pt. crearea de vrajba,intriga,birfa si chiar ura intre cetatenii doar pt. a va urmari interesele!

  5. mustea says:
    9 ani în urmă

    Buna ziua ,dupa atitia ani de conducere va laudati cu pozele Bisericii din Roznov ,va laudati cu portile fostului spital de pe vremea lui Ceausescu si cu cladirea bancii pe care a-ti luat-o pt. primarie ,va laudati doar cu varul de pe cladiri? Ar trebui de urgenta sa plecati din Primaria Roznov ,sa va fie rusine pt. ca stati in fiecare zi in barul vicelui -primar pe care l-ati numit miseleste,un vice primar caruia ii ascundeti dosarele cu politia din Roznov. Cind va vor cere roznovenii socoteala ,aia 400-500 pe care ii stiti o sa vedem pe unde scoateti camasa chiar daca v-ati blindat Primaria cu camere de nfilmare si mai educati o beizaedea sa vb .civilizat cu cetatenii . Sa se termine odata ca ne-am saturat ca Roznovul sa fie distrus, sa fie vindut la fier vechii si sa i se vinda tot domeniul public pe pile,etc. RUSINE „mari conducatori ce va credeti”!

  6. Andra. Elena says:
    9 ani în urmă

    Roznovenii platesc apa catre Apa serv companie cu grave nereguli si atunci de intrebam de ce se gasesc atitea pierderi ! Transparenta trebuie la Roznov dar daca nu e de atitia ani credem ca trebuie sa plecati la uzina!

ȘTIRI RECOMANDATE

Jandarmii nemţeni au adus bucurie la trei familii nevoiaşe

Jandarmii nemţeni au adus bucurie la trei familii nevoiaşe

9 ani în urmă
315
Doi băieți s-au înecat în canal

Și-a găsit sfârșitul la scăldat

4 ani în urmă
315
Romanul a învins zăpada

6 ore fără apă

8 ani în urmă
315
Duel amical pe sintetic

Duel amical pe sintetic

7 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed
Ziarul Ceahlaul

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • 10 riscuri pe care ți le poate acoperi o asigurare facultativă pentru locuință
  • Proiectul privind învățământul secundar – ROSE – Reușim împreună!” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ
  • Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor

ARHIVA ZIAR

mai 2022
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« apr.    

Categorii

Știri recente

10 riscuri pe care ți le poate acoperi o asigurare facultativă pentru locuință

10 riscuri pe care ți le poate acoperi o asigurare facultativă pentru locuință

26/05/2022
Proiectul privind învățământul secundar – ROSE – Reușim împreună!”  la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ

Proiectul privind învățământul secundar – ROSE – Reușim împreună!” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ

21/05/2022
Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor

Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor

21/05/2022
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .