Rotaţia cadrelor în agriculltura nemţeană

agricultura

* Directorul APIA a plecat, cel de la Direcţia agricolă e pe ducă  * Viorel Pintea  a câştigat procesul, lui Ioan Popescu îi expiră detaşarea

 

Din toamna trecută,  politica „rotaţiei cadrelor” s-a aplicat cu succes şi în agricultura nemţeană. Metoda a dat roade. Cum spuneam şi atunci, când vrei să scapi de cineva, îl promovezi. Sau îl transferi. Îl iei pe un om de la un capăt de ţară şi îl duci în celălalt. Acceptă transferul ori renunţă la funcţia de conducere. Aşa s-a încercat rezolvarea posturilor din deconcetratele ocupate de oameni „incomozi”, pentru cei aflaţi acum la putere. „Patentul” s-a „bevetat şi aplicat la nivel naţional.

În judeţul Neamţ a fost aplicat în mai multe cazuri. S-a început cu Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Fostul director Liviu Bumbu, acum senator, a fost trimis la Gorj, iar omologul său de acolo, Ioan Popescu, trebuia să-i ia locul la Piatra Neamţ. Înainte de asta, Ioan Popescu de la Gorj a mai avut o detaşare de doar 3 zile la Direcţia pentru Agricultură Galaţi. La Direcţia pentru Agricultură Neamţ a venit nu cu mult timp în urmă, după o lungă perioadă de concedii medicale şi de odihnă.  A venit, dar nu ca să stea. Nu mai are cum, dacă nu vrea. Pentru că la finele acestei luni, legal, îi expiră perioada maximă de detaşare. De 6 luni cât prevede Legea funcţionarului public.

La Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Neamţ, mai întâi s-a înfiinţat încă un post de director, după care Ciprian Astanei a fost transferat la Râmnicu Vâlcea, timp de două luni. De câteva luni, a revenit la OJPDRP Neamţ.

La APIA Neamţ, treaba a fot mai simplă. Aici s-a început cu o demisie. Cea a directorului Petru Pârlea. În locul său, a venit atunci,  prin transfer,  Viorel Pintea, fost director la APIA Satu Mare. E sigurul dintre cei „rotiţi” care s-a prezentat la post şi a stat timp de vreo 4 luni. Şi, de cum a venit, imediat s-a şi apucat serios de treabă,  bătând  în lung şi-n lat satele judeţului pentru a prezenta fermierilor programul  subvenţiilor din acest an. Acum a plecat. Nu pentru că i s-ar isprăvit detaşarea, ci pentru că a fost suspendată, prin hotărâre judecătoreacă, fiindcă a câştigat procesul cu ministerul.

+ Foto Ioan Popescu, director la Direcţia Agricolă Neamţ

„În Neamţ agricultura este foarte bine organizată”

declară Ioan Popescu, director executiv la Direcţia pentru Agricultură Neamţ

 

 

Rep.: Aţi venit cu greu, după o „tatonare” de câteva luni bune. Întrebarea e cât staţi?

Ioan Popescu: Dacă e după lege, cea a funcţionarului public, pe 30 iunie expiră ordinul de detaşare. Deci peste câteva zile. Asta pentru că se fac 6 luni, calendaristic vorbind. Conform Legii 188, de care aminteam adineauri, Ministerul Agriculturii nu mai poate să mă detaşeze fără consimţământul meu.

Rep.: Veţi fi de acord ori nu?

I.P.: Nu pot să-mi dau consimţământul pentru prelungirea detaşării. Am şi eu problemele mele, am familie la Gorj. În acest week-end mi s-a născut cea de a doua nepoată, iar eu nu am fost prezent la eveniment. Mă simt bine la Neamţ, am avut ce vedea…

Rep.: Nu regretaţi că părăsit o vreme prazul…

I.P.: Nu pot spune asta. Dar în Moldova nu am stat niciodată o perioadă mai îndelungată. Nici barem o zi – două. Ceea ce am văzut în agricultura nemţeană, m-a impresionat foarte mult. Mă refer la cele două zile, sărbătorile câmplui organizate la TCE 3 Brazi şi la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni. Este cu totul altceva. În Neamţ agricultura este cu mult mai bine organizată.  Aşa se pot face mai bine lucrările mecanice, se pot respecta toate verigile tehnologice. Mai  sunt şi ploile care au căzut 3 zile la rând, care avantajează foarte mult agricultura. În zona din care vin, seceta deja îşi spune cuvântul.

Rep.: Daţi note pentru agricultura olteneacă şi cea moldovenească. Să zicem că aţi avut vreme să vă faceţi o părere.

I.P.: În agricultură, indiferent unde  eşti, trebuie să-ţi faci datoria. Lucrările la plantele de câmp sunt aceleaşi peste tot. Dar la Neamţ sunt mai multe forme asociative de a lucra pământul. Din documentele de aici, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, am văzut că sunt peste 290 de exploataţii agricole cu suprafeţe începând de la câteva zeci ori sute de hecare, până la mii de hectare.

Rep.: Diferenţa se menţine şi ca producţie agricolă…

I.P.: Normal că se resimte şi la nivelul producţiilor realizate. Una e să lucrezi 50-60 ha şi alta e să faci agricultură pe bucăţele de 10 – 20 ari. Nu se compară! Nu se poate face mecanizare, nu se pot respecta verigile tehnologice, pentru fiecare cultură în parte.

Rep.: Ca şi condiţii pedoclimatice, zona Neamţului diferă de cea a Gorjului. Cât de mult?

I.P.: Nomal că diferă foarte mult. În zona Olteniei, pe partea Gorjului, n-a plouat cam de o lună. Nici pentru perioada următoare prognoza nu este favorabilă  şi, din acest  motiv, producţiile vor fi diminuate.

Rep.: Care sunt culturile preponderente în zona Olteniei, comparativ cu cele din Neamţ? Putem vorbi de o diferenţă semnificativă?

I.P.: În zona Gorjului se merge mult pe două culturi de bază, grâu şi porumb. Mai puţin plantele tehnice. Pe când în această zonă, pe lângă culturile de bază, se cultivă pe suprafeţe mai mari floarea soarelui, sfeclă de zahăr, rapiţă, cartofi, plante medicinale. Aici, la Neamţ, fiind formele asociative  bine organizate, cu suprafeţe destul de mari, pământul se lucrează mai bine, iar ca agricultor ai mai multe satisfacţii.

 

+ Foto Viorel Pintea, fost director APIA Neamţ

Viorel Pintea, fost director la APIA Neamţ:

„M-am ataşat de zonă, încă mai sunt cu sufletul acolo”

Directoratul lui Viorel Pintea la APIA Neamţ a fost mai scurt cu vreo două luni, faţă de cât au crezut cei care l-au detaşat de la Satu Mare la Piatra Neamţ, pe acelaşi post. Asta pentru că instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză. Mai exact a fost suspendată detaşarea, dar, cum era de aşteptat, s-a făcut recurs.

Până una alta, Viorel Pintea s-a reinstalat pe postul de director la APIA Satu Mare. Loc de unde ne-a declarat: „M-am ataşat de zona Neamţ,  încă mai sunt cu sufletul acolo. Pentru că aşa sunt eu, e în structura mea. Am stat 4 luni la Neamţ şi aş mai fi stat încă două. Am pus tot sufletul în tot ceea ce am făcut. Pe cât am putut. Mai puţin nu, mai mult da. Când am venit în Neamţ, unii poate credeau că n-o să mă implic prea mult, o să aştept plecarea. Nici o fraţiune de secundă nu am gândit asta. A fost o experienţă. Substratul neplăcut al detaşării mele s-a „evaporat” demult. Acum spun că a fost o plăcere să lucrez cu oamenii de la Neamţ. Un judeţ blagoslovit de Dumnezeu cu toate frumuseţile, iar oamenii sunt buni. Se pot realiza multe dacă vrei să te implici. Colegii de la Neamţ fac un efort deosebit. Mai ales cei din unele centre locale APIA, cei care depun eforturi uimitoare ca să facă faţă problemelor. Mă refer la centrele locale Tîrgu Neamţ, Poiana Teiului şi Bicaz, fiind în zona defavorizată, au mai mult de lucru la subvenţii, sunt  mai multe dosare de întocmit, fiind şi mai complexe. Profit de ocazie ca să le transmit sănătate tuturor fermierilor nemţeni, şi nu numai. Funcţionarilor de la APIA Neamţ  le spun că mi-e dor de ei.”

Tina CONDREA