RAPORTUL PREŞEDINTELUI Culiţă TĂRÂŢĂ

tarata01Consiliul Județean Neamț – iunie 2013

Președintele Consiliului Județean Neamț și-a prezentat ieri raportul de activitate, după un an de la preluarea mandatului, în cadrul unei conferințe de presă.
Raportul consistent atestă implicarea președintelui CJ, Culiță Tărâță, în conformitate cu atribuțiile legale, în rezolvarea problemelor cetățenilor din județ și a derulării de proiecte cu fonduri nerambursabile (UE, Guvern) sau proprii. Spicuim din activitatea președintelui CJ și a instituției:
* REABILITĂRI ŞI MODERNIZĂRI ALE INFRASTRUCTURII SOCIALE

– Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3 “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, DMI 3.2 – Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale:
Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Roman: proiectul s-a finalizat în luna februarie 2013, iar valoarea totală a proiectului este de 812 275 euro.
Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni: proiectul s-a finalizat în luna noiembrie 2012, iar valoarea totală a proiectului este de 838 000 euro.
Modernizarea pavilioanelor de cazare şi centrală termică pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Târgu Neamţ: proiectul s-a finalizat în luna martie 2013, iar valoarea totală a proiectului este de 856 160 euro.
Reabilitare, modernizare şi extindere Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alexandru Roşca: proiectul s-a finalizat în luna februarie 2013, iar valoarea totală a acestuia este de 6 348 875 euro.
Reabilitare, modernizare şi extindere Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă Roman: proiectul s-a finalizat în luna mai 2013, iar valoarea totală a acestuia este de 5 912 440 euro.
Reabilitare, modernizare şi extindere Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu Neamţ: proiectul s-a finalizat în luna iunie 2013, iar valoarea totală a acestuia este de 5 877 171 euro.
Reabilitare şi modernizare Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ştefan cel Mare: urmează să se semneze contractul de finanţare în cursul anului 2013. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea totală a acestuia este de 6 milioane de euro.

*PROIECTE CE AU CA SCOP DEZVOLTAREA TURISMULUI

Consiliul Judeţean Neamţ a implementat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, DMI 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, Operaţiunea – Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice, un număr de 5 proiecte care au drept scop promovarea produselor turistice pe care le deţine Judeţul Neamţ. S-au semnat contractele de finanţare şi sunt în implementare, pentru o perioadă de 18 luni, proiectele:
’’Campanie de promovare a turismului în judeţul Neamţ prin participări la târguri şi expoziţii naţionale”, proiectul s-a finalizat în luna noiembrie 2012 cu o valoare de 231 mii euro;
’’Promovarea turismului ecumenic din Judeţul Neamţ”, proiectul se va finaliza în luna iulie 2013, valoarea totală este de 242 mii euro;
’’Promovarea ariilor naturale protejate din Judeţul Neamţ”, proiectul se va finaliza în luna iulie 2013, valoarea totală este de 242 mii euro;
’’Tradiţii şi artă populară în ţinutul Neamţ”, proiectul se va finaliza în luna iulie 2013, valoarea totală este de 199 mii euro;
’’Colecţii muzeale şi vestigii istorice în Judeţul Neamţ”, proiectul se va finaliza la sfârşitul lunii iunie 2013, valoarea totală este de 229 mii euro.

*PROIECTE CE AU CA SCOP PROTECŢIA MEDIULUI

„Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ”
Obiectivele prioritare ale proiectului se referă la extinderea colectării deşeurilor reziduale (atât în mediul urban cât si în cel rural); extinderea colectării separate a deşeurilor reciclabile; implementarea compostării individuale la 50% din gospodăriile din mediul rural; închiderea depozitelor municipale neconforme din oraşele Bicaz, Roman, Târgu Neamţ; construirea a trei staţii de transfer în Cordun, Târgu Neamţ şi Taşca; construirea unei staţii de sortare în Cordun; construirea unui depozit judeţean conform, pentru deşeuri nepericuloase la Girov. Suprafaţa ocupată de depozitul de deşeuri va fi de 27 ha, iar durata de viaţă a acestuia este estimată la 21 de ani.
Durata de implementare proiectului este de 44 de luni, începând cu luna februarie 2011. Valoarea totală a proiectului este de 42 140 956 euro, iar de acest proiect vor beneficia toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Neamţ.
In cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protejarea naturii, DMI 4.1. – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management în vederea protejării biodiversităţii şi Natura 2000, Consiliul Judeţean implementează următoarele proiecte:

Dezvoltarea managementului pentru Parcul Naţional Ceahlău – proiectul se va finaliza în luna noiembrie 2013, valoarea totala este de 1,3 milioane euro.
Management pentru ariile naturale protejate Lacul Vaduri şi Lacul Pângăraţi – proiectul se va finaliza în luna decembrie 2013, valoarea totala este de 211 mii euro;
Management pentru aria naturală protejată Lacul Cuejdel – proiectul se va finaliza în luna decembri 2013, valoarea totala este de 170 mii euro.

*REABILITAREA ŞI MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII DE SĂNĂTATE

În cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, DMI 3.1. – Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, Consiliul Judeţean Neamţ a semnat in luna aprilie 2013 contractul de finantare pentru proiectele:
„Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Integrat – corp A – al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ,, cu o valoare totală de 4.622.284 lei;
„Amenajare bloc operator etaj II Nefromed şi reabilitare bloc operator din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ,, cu o valoare totală de 26.581.873 lei cu finanţare dintr-o donaţie de la S.C NEFROMED, bugetul Consiliului Judeţean şi Ministerului Sănătăţii;

*ADMINISTRAREA DRUMURILOR JUDEŢENE

În ceea ce priveşte coordonarea activităţii de administrare, exploatare, întreţinere şi reparare a drumurilor publice facem următoarele precizări:
Drumurile judeţene administrate de către Consiliul Judeţean sunt nominalizate prin Hotărârea Guvernului nr. 540/2000 privind aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice.
Reţeaua cuprinde 44 drumuri judeţene cu o lungime totală de 726 km, un număr de 246 poduri cu o deschidere mai mare de 5 m, construcţiile şi amenajările aferente.
Preocuparea esenţială în acest domeniu a fost aceea de menţinere a stării de viabilitate a reţelei de drumuri prin măsuri de întreţinere şi reparaţii, precum şi programul de reabilitare a ei, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, aceasta devenind o adevărată problemă având în vedere iernile deosebit de grele cu care ne confruntăm în ultimii ani.
Aşa cum se poate vedea din recensământul circulaţiei efectuat în anul 2008, asistăm la o creştere a traficului rutier de mărfuri, căruia i se alătură treptat şi traficul de călători. În aceste condiţii, se impune asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare care să fie receptive solicitărilor actuale şi de viitor.
Pornind de la importanţa traseelor de drumuri din punct de vedere economic, administrativ şi turistic, starea de viabilitate şi mai ales volumul de fonduri alocate, s-au elaborat programe de lucrări anuale şi strategii pe durate mai lungi, bine fundamentate, dar care nu întotdeauna au putut fi realizate, sumele aprobate fiind insuficiente în raport cu volumul mare al lucrărilor necesare.