Proiecte europene, în pas de melc

* În 5 ani: 21 proiecte aprobate şi doar 8 finalizate!

De cum s-a dat „undă verde” fondurilor europene destinate renovării şi dezvoltării satelor, s-a şi declanşat „avalanşa” de proiecte depuse la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. De fiecare dată proiecte au fost cu mult mai multe decât cele admise la finanţare. Raportul era cam de 4 la 1!

La prima sesiune, cea din anul 2008, doar 3 proiecte nemţene au primit girul finanţării, „norocoase” fiind atunci primăriile din Hangu, Ştefan cel Mare şi Bâra. La următoarea sesiune, au mai fost declarate eligibile încă 5 proiecte. Au urmat alte 10 proiecte şi încă 3, ca urmare a contestaţiilor depuse.

În total, 21 de primari nemţeni au semnat contractele de finanţare europeană pentru tot atâtea proiecte integrate, de câte 2,5 milioane euro fiecare. La nivelul judeţului Neamţ, valoarea totală solicitată se ridică la aproape 52.291.360 euro, fonduri europene integral nerambursabile. Banii au fost alocaţi pentru asfaltări de drumuri, realizarea de reţele apă şi canalizare, centre sociale de zi pentru elevi, grădiniţe, modernizarea şi dotarea aşezămintelor culturale, achiziţia de utilaje multifuncţionale destinate serviciilor publice.

De la semnarea finanţării şi până la darea în folosinţă a investiţiilor făcute pe bani europeni, e cale lungă, „presărată” cu tot felul de sincope. Trecând peste birocraţia extrem de stufoasă, respectivele investiţii au fost mult ţinute în loc şi nelipsitele contestaţii apărute precum ciupercile după ploaie, la fiecare licitaţie. Cel mai adesea, au căzut „pradă” contestatarilor investiţiile privind asfaltările, aducţiunile de apă şi canalizare. Nişte investiţii „sub acoperire”, adică îngropate în pământ… Mai greu de controlat, în viziunea unora… Cele de suprafaţă, cum sunt cele de la grădiniţe ori after school, n-au prea fost contestate. Doar dacă erau scoase la „pachet” cu investiţiile din infrastructură.

Aşa se face că acum, din 21 proiecte integrate, doar 8 au fost finalizate. Mai „harnice” au fost primăriile din Brusturi, Ştefan cel Mare, Bâra, Grinţieş,  Doljeşti, Bicaz Chei, Mărgineni şi Tupilaţi.