Probleme mari cu fondurile europene pentru agricultură

Convorbire cu Ciprian Astanei, director adjunct la 

Rep.: Absorbţia fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală este de peste 50 % şi în judeţul nostru. Valoarea totală a proiectelor nemţene se ridică la peste 448.000.000 lei, din care s-a decontat peste 265.000.000 lei. Dar asta nu înseamnă că nu apărut şi sincope în calea derulării finanţărilor europene. S-au reziliat proiecte?

Ciprian Astanei: Sigur că da. Proiecte au fost reziliate pe toate măsurile aflate la finanţare. Una din  cauze e că, la început, nu se cereau documente bancare privind partea de contribuţie. Nu au reuşit să obţină credit, aşa că au reziliat proiectul. Alţii au primit o tranşă de plată, dar au fost nevoiţi să returneze banii. Mă refer la două ferme de vaci, din Bălţăteşti şi Făurei. Mai sunt şi nişte achiziţii de utilaje în aceeaşi situaţie, dar au fost şi alte nereguli.

Rep.: Probleme mari au fost cu apa de la Bărgăoani şi drumul de la Ceahlău. S-au rezolvat?

C.A.: La Bîrgăoani, problema era la sursa de apă, cu potabilitatea ei. A fost nevoie de două filtre speciale, ele au fost achiziţionate şi montate. La drumul din Ceahlău, soluţia tehnică aleasă nu a fost cea mai bună. Acolo a fost şi OLAF-ul. Nu sunt abilitat să mă pronunţ asupra a ceea ce s-a stabilit la Ceahlău.

Rep.: Proiectele privind renovarea şi dezvoltarea satelor sunt în mare întârziere. Practic, din 21 doar 4 sunt finalizate. La unele s-a semnat contractul de finanţare prin 2008. Când ar trebui să fie gata?

C.S.: Trebuie se grăbească lucrările, a mai rămas puţin timp din perioada lor de implementare. Dar, cu siguranţă, se vor încadra în termen. Toate necazurile au plecat de la contestaţii. Au licitat la pachet, execuţia cu proiectul tehnic. Nu-i tocmai corect, strict tehnic vorbind. Licitând la pachet, o contestaţie blochează toată lucrarea. Pentru aceste proiecte,  termenul de finalizare este de 3 ani de la data semnării contractului. Cu penalizările de rigoare, se mai dau şi prelungiri, acolo unde contractul permite.

Rep.: Cum se prezintă judeţul nostru  în privinţa numărului de proiecte?

C.A.: Suntem la nivelul de satisfăcător spre bine. Dacă ne raportăm la cei din jurul nostru, situaţia e cu mult mai bună. Neamţul se află în prima treime a listei. Am fost şi printre primii 5. Ca să avem o dimensiune a performanţei, vă spun că în Neamţ avem 42 de proiecte cu investiţii destinate partenerilor publici, iar judeţul Buzău nu este nici un proiect. La investiţiile publice nu se pune problema returnărilor de sume, mă refer la proiectele aflate acum în derulare.

Rep.: În privinţa investiţiilor private, în ce sectoare au fost cele mai multe rezilieri de contracte?

C.A.: La modernizarea exploataţiilor agricole, unde gradul de finanţare este de 50 %. Dar şi pe turismul rural. Lipsa surselor de cofinanţare a proiectului este motivul pentru care se reziliază contractele.