* După ce a sancţionat şoferi şi a luat permise, un poliţist destoinic a călcat, elegant, dunga continuă
* „Nu-l putem sancţiona atât timp nu s-a făcut o constatare ca la carte”, a declarat comisarul şef Paul Tablan
Şoferii care au avut drum, ieri, la Roman, au avut surprize la Horia, unde s-a stabilit restricţie de viteză de 50 km/h, pe un sector de drum din plin câmp. Evident că mulţi dintre ei nu ştiau de noutate, aşa că au fost prinşi, lejer, cu viteze de 80 km/h cum mergeau de obicei. Unui ghinionist, căruia i s-a luat permisul pentru 82 km/h, i s-a dat o explicaţie de-a dreptul savantă din partea poliţistului care l-a lăsat pieton şi l-a „binecuvântat” cu o amendă de 240 de lei: „asfaltul e alunecos uneori”.
După nervii aferenţi – era cald, aglomeraţie, sărbătoare – şoferii care aşteptau la rând să fie sancţionaţi, au fost lăsaţi să plece. A plecat şi poliţistul, de la Postul de Poliţie Horia, şi a întors, elegant, pe dunga continuă. Dacă un alt participant la trafic ar fi făcut asta, cu siguranţă că ar fi fost „taxat” pe loc. Dar, după principiul „faci ce spune popa, nu ce face popa”, şi şoferii din poliţie se împart în două mari categorii: unii care respectă legea tocmai pentru a fi ei înşişi un exemplu şi alţii care o încalcă pentru că sunt la „adăpostul” uniformei.
„Poliţiştii de la posturile comunale sunt, în marea lor majoritate, poliţişti rutieri, deci au competenţa de a sancţiona participanţii la trafic sau de a constata comiterea unor infracţiuni la Codul rutier”, ne-a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „A călcat dunga continuă? Poate a avut o urgenţă şi a trebuit să plece. Oricum, sub aspect al sancţionării nu are nimeni ce să-i facă. Am avut cazuri în instanţă, când s-au dat amenzi pe baza unor fotografii sau filmuleţe şi am pierdut, pentru că o fotografie nu are valoare decât dacă este făcută cu un aparat omologat, iar sancţiunea se aplică numai dacă face constatarea o persoană care are competenţă. Asta este legea şi nu avem ce face”.
În cazul de faţă, pentru a da satisfacţie şoferilor care îl urmăreau cum întoarce, poliţistul de la Horia mai avea o variantă: să-şi amintească brusc că are competenţe pe circulaţie, să completeze un proces verbal pe care să-şi scrie numele citeţ (nu cum l-a scris pe cele ale şoferilor pe care i-a „plesnit”) şi să-şi ia permisul singur.
C.M.