Ploaia prea multă strică agriculturii? / Specialiştii spun că nu! Cu excepţia zonelor inundate…

Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ

convorbire cu Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosaniatre Neamţ

Rep.: Ploaia prea multă nu strică agriculturii?

Ioan Ghiuţă: Eu zic că mai de atât nici că se putea! Probleme sunt doar acolo unde ploaia a depăşit un anumit nivel. Mă refer la zonele inundate. Au fost şi locuri unde,  chiar dacă a plouat mai mult, apa a intrat în sol. Acolo, ploia a fost foarte benifică agriculturii. Lucrurile mai rele sunt în zonele depresiunare, acolo unde apa a băltit şi continuă să băltească. Asta duce la asfixierea rădăcinilor plantelor. Rău e şi acolo unde, pe versanţi, a fost dislocat stratul superficial de sol, platele au fost smulse de viituri ori mâlite l baza dealului.

Rep.: Când am pus prima întrebare, mă refeream şi la culturile care se pregătesc de recoltare, unele fiind foarte aproape de acest moment.

I.G.: La culturile de orz, ele fiind cel mai aproape de recoltare, lucrurile stau destul de bine, acolo unde nu a bătut gheaţa. Dacă vorbim de sănătatea acestor culturi, unde nu s-au luat din timp măsuri de protecţie privind tratamentele la spic, au început să apară primele semne de îmbolnăviri. De aceea este bine să se acţioneze rapid, să se aplice tratamentele acolo unde acest lucru nu s-a făcut.

Rep.: Dumneavoastră v-aţi referit la sănătatea plantelor, eu mă gândeam că ploile de acum pot întârzia recoltarea…

I.G.: Nu este efectată recoltarea. Merg pe ideea că ploile de acum vor aduce un plus de recoltă, prin faptul că bobul va fi mai umplut, mai greu, mai bun. Normal, mă refer la plantele care au rămas în cultură, sunt „în picioare”, nu le-a „culcat” ploile mari. Dacă se se mergea în registrul trecut, cel marcat de lipsa precipitaţiilor, boabele rămâneau mai mici, erau mai seci, nu aveau greutatea corespunzătoare. Cu cât sunt mai vitrege condiţiile la facerea bobului, cu atît şi producţia va fi mai redusă.

Rep.: Bolile şi dăunătorii la plante sunt ori nu favorizate de ploile căzute în ultima vreme?

I.G.: În principal, favorizate sunt ciupercile la plante. A fost umiditate foarte mare atât în aer, cât şi în sol. De urgenţă trebuie luate măsuri de protecţie şi contra atacului manelor la tomate, cartofi, viţă de vie, ceapă. Şi grupa insectelor poate crea probleme. Este vorba de gândacul de Colorado, dar şi afidele. Adică muşiţa la pomi.

Tina CONDREA