Plata arendei în natură

*Preţuri de ”loterie” la produsele agricole pentru 2013

Ieri, în sedinţa Consiliului Judeţean Neamţ, au fost aprobate preţurile medii ale produselor agricole, cele care vor sta la baza evaluării în lei a arendei achitată în natură. Preţuri care se stabilesc înainte de începerea anului fiscal, propunerile venind de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ.

Iată şi care sunt preţurile medii stabilite pentru anul 2013, la principalele produse agricole: 0,7 lei/kg, fără TVA, pentru grâu, orz, orzoaică, ovăz, porumb boabe, cartofi consum;  0,15 lei/kg-sfeclă de zahăr; 0,8 lei/kg- struguri vin; 0,65 lei/kg-fânuri perene; 1,4 lei/kg-floarea soarelui şi soia; 1,5 lei/kg – rapiţă pentru ulei; 1,5 lei/kg -mere; 2 lei/kg – cireşe şi vişine;  4 lei/kg – fasole boabe şi zahăr tos.

Preţurile aprobate sunt folosite la fiscalizarea arendei. Mai exact, în baza lor se stabileşte nivelul impozitului pe venitul realizat din arendă. Dacă ea este plătită în natură, trebuie să fie un preţ unitar, la nivelul judeţului, pentru produsele agricole primite în contul arendei.

Preţuri de… „loterie”! Cum poţi şti, acum, în luna decembrie, cum se va vinde grâul în vară, poate chiar direct din lan? N-ai de unde şti dacă vremea va fi favorabilă ori nu acestei culturi, cum va evolua şi ce producţii se vor obţine. Sunt factorii care dictează preţul grâului, imediat la seceriş. Şi nu-i vorba doar de grâu. Problema se pune la fel şi în cazul celorlalte culturi agricole.

În legea arendei, niveul şi modul de plata se stabileşte între părţile contractante: cel care dă pământul în arendă şi cel care îl arendeză. În echivalent grâu, arenda este cuprinsă între 600-1200 kg/ha. În partea Romanului, bunăoară la Moldoveni şi Secuieni, arenda e mai mare de 1100-1200 kg grâu/ha, iar în zona Piatra Neamţ este în jur de 700 kg grâu/ha. Preţurile medii stabilite vor fi folosite pentru a calcula impozitul pe arenda primită. În grâu ori alte produse agricole.