Peste 4000 de titluri de proprietate restante la păduri

Simion Stancel dir. OCPI

* Oamenii care deţin terenuri cu vegetaţie forestieră refuză despăgubirile

Problemele proprietăţii auspra pământului nu sunt nici acum pe deplin lămurite. Cu acte în regulă, adică titluri de proprietate date. Deşi au trecut mai bine de 22 ani de la apariţia primei legi funciare. Cu toată „veselia” şi „avântul revoluţionar” cu care s-a pornit atunci la drum! N-a fost nevoie să treacă prea mult timp, pentru ca dihonia să se instaleze parcă definitiv între unii oameni. Vechi şi buni prieteni, vecini şi, ce-i mai grav, părinţi şi copii ori frate şi soră,  au devenit duşmani de moarte. Nici acum instanţele de judecată nu mai prididesc în a face dreptate, de a „împărţi” pământul. Deşi unii au ales altă cale,  încă mai încearcă să se „descurce” singuri… cu sapa ori toporul…

Anii au trecut, iar patimile de pământ pare că s-au mai stins. Chiar dacă terenul nu-i dat tot cu titluri de proprietate. Dar nici mult nu mai e! Exact cum se prezintă acum situaţia aplicării legilor funciare, aflăm din datele puse la dispoziţie noastră de Simion Stâncel, directorul Oficiului Judeţan de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

La nivelul judeţului Neamţ, trebuia pusă în posesia suprafaţa totală de 190.847 ha, iar cu titluri, la oameni, au ajuns doar 181.516 ha. Până în momentul de faţă, din totalul de 116.787 titluri de proprietate, au fost emise 116.678 , la terenuri agricole. La terenurile cu vegetaţie forestieră, punerea în posesie  s-a făcut pentru 63.416 ha, din totalul de 75.571 ha, pentru care s-au emis 18.490 de titluri de proprietate, din totalul de 22.606.

Pentru a primi despăgubiri în loc de pământ, la nivelul judeţului, sunt solicitări doar pentru terenuri agricole. Până în prezent au fost validate 175 de cereri, care însumează suprafaţa totală de 1.057 ha. Nici o solicitare de acest gen pentru terenurile cu vegetaţie forestieră. Oamenii vor pădure, nu bani!

Facem precizarea că este vorba de solicitări de despăgubiri certe în baza vechilor legi de restituire a proprietăţilor. Nu-i vorba de noile prevederi ale Legii 165/2013 privind măsurile  pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Lege pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Lege la care încă se aşteaptă cu sufletul la gură normele de aplicare, pentru a putea fi pusă în practică. Cât mai repede posibil! Urgentarea finalizării procesului de restituire vine de la CEDO, care deja a acordat un termen de graţie de două luni! A trecut ceva timp de atunci! De aici şi nerăbdarea celor care trebuie să pună în aplicare noile acte normative în privinaţa restituirii proprietăţilor preluate abuziv de comunişti.

Tina CONDREA