Pe agenda primăriilor

 

MOLDOVENI: Finanţarea europeană de 2,5 milioane euro, la final

„Mai complicate au fost finanţarea şi decontarea lucrărilor, decât investiţiile în sine”

 

Rep.: V-a pus Dumnezeu mâna în cap, atunci când aţi semnatul contractul de finanţare de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile! Vi s-a dat asfel posibilitatea să realizaţi cele mai mari investiţii din cariera dumneavoastră de primar de până acum,  dar şi din istoria comunei Moldoveni. V-aţi terminat treaba?

Marcel Bârjoveanu: Sunt finalizate şi recepţionale lucrările la toate investiţiile mari incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro. Suntem, acum, în faza decontărilor. Mai avem de achitat ultima tranşă de plăţi, din TVA. După asta, chiar putem spune că am finalizat tot.

Rep.: Ce a fost mai greu? Birocraţia implicată într-o astfel de finanţare , procedurile de licitaţii ori derularea lucrărilor de investiţii?

M.B.: Pentru mine cel mai greu a fost finalul. Cu execuţia lucrărilor n-au fost probleme, am avut parte de firme de construcţie foarte serioase. Cel mai greu ne-a fost cu creditul final, cel pentru achitarea ultimei tranşe de plăţi. Alte primării au avut necazuri cu procedurile de licitaţii, cu achiziţiile publice. Pe noi ne-a ferit Dumnezeu de asta.

Rep.: Şi, totuşi, cum de v-aţi împotmolit la final?

M.B.: Am licitat creditul pentru ultima tranşă de plată, cu un an înainte. Cînd a trebuit să semnez contractul, respectiva bancă n-a mai vrut să ne acorde creditul. Probabil că s-au speriat, era vorba de o sumă foarte mare, vreo 30 miliarde lei vechi. Aveam toate garanţiile necesare. Cu toate aste, am rămas fără bani, taman când se apropiau plăţile pe care trebuia să le facem. Ultimele de altfel. A trebuit să reluăm procedurile de licitaţie de la zero, pentru a putea luat un alt credit. Am rezolvat problema la CEC. Am achitat deja 20 miliarde lei vechi, mai rămâne diferenţa de 10 miliarde lei vechi. Am scăpat şi de plata unor dobânzi. E foarte bine!

Rep.: Concret, la ce aţi folosit cele 2,5 milioane euro venite de la Uniunea Europeană? Bani pe care nu trebuie să-i mai şi daţi înapoi.

M.B.: Fondurile europene au fost alocate pentru asfaltarea a 6 km de drum comunal, construirea unei grădiniţe cu toate dotările necesare. Ea va funţiona după program normal, nu au fost solicitări pentru a fi o grădiniţă cu program prelungit. Bani europeni s-au dat  şi pentru reabilitarea şi modernizarea căminului cultural. Deja ne-am folosit de el, acolo s-au desfăşurat festivităţile prilejuite de sfârşitul  anului şcolar.

Rep.: Alte proiecte? Că deja aţi acumulat experienţă în domeniu…

M.B.: Am foarte multe proiecte depuse, dar cred că nu se mai uită nimeni la ele. Nu ştiu dacă vor mai fi bani pentru implementarea lor. Şanse de finanţare poate că va avea proiectul „Casa verde”, este de actualitate. Aşa am rezolva problema încălzirii la primărie, cu panouri solare.

Tina CONDREA