Panică după prăbușirea tavanului la Complexul de servicii pentru persoane cu handicap, Roman

03/11/2016

roman2O porțiune din tavanul fals a căzut, joi noapte, într-un dormitor din Complexul de servicii pentru persoane adulte cu handicap din municipiul Roman, strada Veronica Micle.

Incidentul s-a produs la ora 3,16 și a fost anunțat imediat la 112 de asistenta medicală de gardă. În dormitorul afectat erau cazate femei cu handicap parțial imobilizate la pat, care au primit primul ajutor de la personalul complexului. O femeie a fost rănită mai grav, iar alte cinci femei au suferit atacuri de panică și ușoare excoriații. În timp scurt, la centru au ajuns echipaje de pompieri, paramedici și echipaje de ambulanță. „La locul intervenției s-au deplasat un ofițer și 13 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de lucru cu apă și spumă de capacitate medie, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD și un autoturism de serviciu. Ajunși la locul intervenției, pompierii salvatori au intervenit cu mijloacele din dotare pentru scoaterea unei persoane de sub elementele de construcție prăbușite, precum și pentru evacuarea celorlalte persoane aflate în încăpere. Persoana surprinsă sub elementele de construcție prăbușite (tavan fals, bucăți de tencuială) a primit îngrijiri medicale pentru policontuzii și atac de panică, alte cinci persoane suferind atacuri de panică și excoriații. Toate cele șase victime au fost transportate la Centrul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Roman de către ambulanța SMURD și echipajele Serviciului de Ambulanță Județean sosite la locul intervenției“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Clădirea în care funcționează centrul este un imobil construit din anul 1850, declarată monument istoric. De la 1 octombrie 2016, complexul este în coordonarea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. În centru sunt internate 50 de persoane cu dizabilități. „Din primele verificări, cauza prăbușirii unei părți de tavan dintr-un salon ar fi fost cedarea grinzilor de susținere din laterale, motivate de infiltrațiile de apă produse de-a lungul timpului. Nu a mai existat nici un alt incident similar în acest centru de-a lungul timpului“ a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.

Conducerea DGASPC Neamț a mers la Spitalul Roman și s-a interesat de soarta pacienților și apoi la complexul din Roman în vederea stabilirii exacte a împrejurărilor în care s-a produs incidentul și pentru găsirea celei mai bun soluții astfel încât beneficiarii să fie în afara pericolului.

La fața locului au intervenit și polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman. Polițiștii au desfășurat activitatea de cercetarea locului faptei, iar în momentul de față sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, după cum a precizat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cristina IORDACHE