Noi reguli privind indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

21/08/2015

indemnizatie crestere copii*Părinții ce beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual.

Persoanele care obțin venituri din mai multe activități și care vor cere intrarea în concediul pentru creșterea copilului vor fi nevoite să dovedească faptul că au suspendat cel puțin una dintre activitățile respective, se arată într-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern. Potrivit documentului, părintele aflat în concediu poate realiza, concomitent, venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual.

„În perioada concediului pentru îngrijirea copilului, persoana care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului până la limita de 3.000 de lei anual, prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație să rămână întreruptă/suspendată. În situația în care ambii părinți solicită succesiv dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizației se aplică fiecăruia, în funcție de opțiunea de concediu“, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Dacă beneficiarii realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizația pentru creșterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit și se recuperează în condițiile legii.

„Persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului, în cazul în care depășesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obținute ca urmare a desfășurării unor activități, au obligația să depună la primărie o notificare în acest sens, care va fi transmisă agenției teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri“, se precizează în comunicatul amintit.

În cazul în care apare o situație de natură să genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului vor fi luate în considerare și veniturile realizate pe perioada concediului de îngrijire a copilului în limita a 3.000 de lei anual.

Irina NASTASIU