Nihil sine GEO Convinge judecătorul (VI)

04/02/2017

 

*(Învinge judecătorul? – o opinie dură) * un fel de recenzie a cărții lui Adrian Toni Neacșu

Va fi vorba în acest episod despre tinerii judecători, trimiși în instanțe de INM – Institutul Național al Magistraturii. Cap. 15 al cărții este intitulat „Tânăr și neliniștit“. Slavă domnului, nu am trebuit să-l scriu eu – sunt mai liniștit dacă doar îl copiez. Dar nici autorul însuși nu și-l asumă pe deplin, pentru că citează pe un coleg – veți vedea.

„Inemistul este un judecător tânăr, extrem de bine pregătit teoretic, extrem de sigur pe capacitățile sale, până la aroganță, dar complet lipsit de experiență și simț practic. Ei mai sunt cunoscuți drept proceduriști sau, mai direct, fixiști. Înainte de a fi judecător este un polițist al procedurii. Procedura este făcută pentru a controla avocații și părțile, în lipsa acesteia lucrurile putând scăpa de sub control. Bineînțeles că, la o analiză mai atentă, observăm că acest refugiu în formă și procedură este de fapt un refugiu al judecătorului la început de drum aruncat direct în ședința de judecată. Este un debușeu pentru teama inerentă oricărui început profesional“.

Mai departe, autorul preia un text al altui coleg, Radu Chiriță:

„Aproape toți au ieșit din INM alți oameni, dar nu în sensul bun. Grosul lor se comportă de parcă cineva le-a făcut o zdravănă spălare pe creier, transformându-se din oameni normali în niște ființe superioare, paranoice și înțepate, speriate parcă de viață. …Sunt convins că e foarte greu ca un mucos de 24-25 ani care termină INM-ul să nu ajungă să se creadă Dumnezeu când își pune fundul în scaunul de judecător și toată lumea se roagă, într-o formă sau alta, de el“. (Radu Chiriță, „Despre INM“, 12 septembrie 2011, juridice.ro).

Mai departe, autorul se întreabă „Unde ne sunt seniorii“, constatând că acest model de promovare a judecătorilor a condus la o dramatică scădere a vârstei medii a personalului. Iar în orașele reședință de curți de apel, pur și simplu în marile judecătorii sunt numai „copii“, pentru că toți cei care au împlinit vechimea de 5 ani au avansat la instanțele superioare.

Jud. Gheorghe Moroșanu

nihilsinegeo@yahoo.com