Nici un proiect depus!

foto 1-vaci

Programul pentru finanţarea fermelor familiale

*31 iulie, ulitima zi de primire a documentaţiilor

De aproape 4 săptămâni, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ aşteaptă proiectele pentru accesarea fondurilor europene destinate fermelor familiale. Până ieri, nu fusese depus absolut nici un proiect! Asta chiar şi în condiţiile în care fermierilor le-au fost oferite 6 proiecte tip. Sunt şase la număr, din care trei pentru sectorul vegetal şi alte 3 pentru cel zootehnic. Este vorba de modele de proiect pentru legumele din cultura de cîmp, care nu trebuie să depăşească 2 ha, pentru legume cultivate în spaţii protejate, adică sere, cu suprafaţa maximă de 1000m.p. şi proiectele-tip pentru livezi de promi şi arbuşti fructiferi de maximum 5 ha. În zootehnie, proiectele-tip vizează fermele de vaci de 20 capete, ferme de păsări cu 4000 capete şi ferme de îngrăşare a porcilor cu o capacitate de 100 capete.
Numai că, deocamdată, nu sunt muşterii. Fermieri tot mai vin la OJPDRP Neamţ, dar numai aşa ca să „testeze piaţa”. Cer tot mai multe informaţii referitoare la condiţiile de finanţare, după care fac iute cale întoarsă. Din discuţia avută cu Viorel Ilisei, directorul OJPDRP Neamţ, am înţeles că anii sunt cei care îi ţin în loc pe fermieri. Cei necesari pentru plata păriţii sale de contribuţie. Este vorba de peste 60.000 euro. Bani mulţi la cât se câştigă în agricultură. Vorbim de micii fermieri, cei cu faceri de familie. De parcă marii fermieri ar duce-o mai bine…Se pare că unii fermieri deja stau cu ochii pe finanţările europene care vor veni din anul 2014 încolo. Se tot vorbeşte că ar fi mai avantajoase. Dar, concret, încă nu se ştie nimic.
Iaţă şi cît au de contribuit titularii de proiecte. Fermierul are acces la o sumă maximă de 125.000 de euro, dar va trebui să vină şi cu partea sa de cofinanţare de 40- 60 la sută. Facă beneficiarul are vîrsta de până la 40 de ani şi are ferma în zona defavorizată, partea sa de contribuţie este de 40 la sută din valoarea totală a proiectului. Pentru fermierii de peste 40 de ani din zona defavorizată partea de contribuţie este de 50 la sută dacă sunt în zona defavorizată şi de 60 la sută în celelalte zone.
Vor, probabil, să respecte „tradiţia”, cea în care fermierii lasă totul pe ultima sută de metri. E foarte riscant! Pot apărea situaţii în care se constată că mai trebuie mai trebuie adăgat la proiect o hârtie ori de făcut vreo modificare! Dar nu mai este timp! Reamintim un fapt: termenul limită de depunere al proiectelor e până în data de 31 iulie. Până atunci, fermierii sunt aşteptaţi de luni până vineri la OJPDR Neamţ.
Fondurile alocate oferă micilor întreprinzatori din agricultură şi faciltăţi în achiziţia de utilaje, extinderea şi modernizarea fermelor. În plus, li se înlesneşte şi accesul la credite avantajoase, pot să urmeze programe de formare profesională de scurtă durată. Dar, se vede treaba, nu-i tentează facilităţile, atâta vreme cât fermierul nu are bani ca să plătească partea sa de contribuţie.
Tina CONDREA