Nici confiscările nu mai sunt ce-au fost: Mărfurile de valoare – la licitaţie, alcoolul – distrus

*Magazinul de chilipiruri al Fiscului s-a mutat la subsol

Cea mai mare parte a confiscărilor făcute, anul acesta, de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ, o constituie sumele de bani pe care agenţii economici verificaţi nu le-au putut justifica, ori care au reprezentat contravaloarea bunurilor ilegale. Produsele au fost puţine şi ca valoare, şi ca număr, aşa că, anul acesta cel puţin, magazinul prin care se vând acestea, situat la parterul DGFP din Piatra Neamţ, a fost cam gol. Chiar programul de funcţionare reflectă situaţia, orarul afişat indicând doar intervalul 15 – 16, când amatorii de ieftineli îi pot trece pragul. Spaţiul este strâmt, dar mare parte din produse sunt depozitate în subsol. Chiar şi aşa, ieri magazinul era închis şi gol. E drept, nici clienţi care să tragă de uşă nu erau, iar dacă ar fi fost, curioşii ar fi putut cere lămuriri fie de la personalul registraturii, fie de la jandarmul de la intrare.

„De circa o lună de zile magazinul de comercializare a bunurilor confiscate s-a mutat la subsolul instituţiei, întrucât se fac lucrări de igienizare în sala de şedinţe şi spaţiul magazinului a fost folosit în alte scopuri”, a declarat Cristina Ionescu, purtător de cuvânt al DGFP Neamţ.

Dat fiind faptul că nici în depozitul din subsolul instituţiei nu sunt foarte multe chilipiruri, un angajat este desemnat să răspundă eventualilor clienţi care speră că acum, când magazinele cu produse ieftine sunt la tot pasul, ar mai putea găsi ceva atractiv printre confiscările Fiscului. Tentaţia e mare pentru că aici sunt, de regulă, lucruri noi, la preţuri mai mici decât cele de pe rafturile 38-urilor.

„Din totalul bunurilor confiscate anul acesta, în valoare de 233.114 lei, au fost comercializate prin vânzare directă bunuri în valoare de 66.164 lei, iar prin magazinul propriu valoarea bunurilor vândute a fost de 4.042 de lei”, a mai declarat Cristina Ionescu. „De regulă, bunurile de valori mai mari, cum sunt autoturismele sau terenurile, sunt comercializate prin licitaţie, în vreme ce obiectele de îmbrăcăminte, încălţăminte, uz casnic se comercializează prin magazinul propriu, iar cele alimentare prin reţeaua de magazine agreate”. Îmbrăcămintea şi încălţămintea care au fost expuse pe rafturile magazinului Fiscului au fost epuizate, probabil imediat. În aproape 11 luni n-au fost confiscate decât câteva haine şi papuci, în valoare de 700 de lei. În schimb, vânzările totale au depăşit de 100 ori această sumă. O parte din bunurile confiscate (în valoare de 884 de lei) a fost distrusă din cauză că era improprie comercializării, iar altă parte, mai consistentă, face obiectul atribuirii gratuite. „Valoarea bunurilor atribuite gratuit este, anul acesta, de 37.000 lei, la care se adaugă şi autovehicule în valoare de 82.381 lei în acest an”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Finanţelor Publice Neamţ.

Amatorii de chilipiruri nu au altă variantă decât să urmărească licitaţiile prin care sunt scoase la vânzare obiectele mai valoroase, cum ar fi aparate de jocuri mecanice, maşini, terenuri (o singură suprafaţă mai există acum, evaluată la 5100 de lei). Valoarea bunurilor confiscate până acum a fost de 36500 lei.

Oricum, instituţia mai are stocuri de ”marfă” pentru vânzare de aproape  120.000 de lei.

* Flecuşteţe de la Garda Financiară

O altă unitate care face confiscări cu ocazia controalelor este Garda Financiară. La vremuri de criză, însă, nici comercianţii nu se mai încurcă cu mărfurile ilegale, de vreme ce ponderea în confiscările de anul acesta o reprezintă banii făcuţi pe căi necinstite. La cei peste 400.000 de lei confiscaţi se mai adaugă, timid, bunuri de 5500 de lei. Bunuri care nu s-au putut întoarce în circuitul comercial firesc, întrucât erau mărfuri speciale.

Din statistica Gărzii Financiare Neamţ reiese că anul acesta s-au confiscat lumânări şi alte obiecte bisericeşti în valoare de 22 de lei, dar bunurile au fost expediate mitropoliei, singura instituţie care poate dispune asupra comercializării lor.  S-au mai confiscat 1.897 pachete de ţigări, în valoare de aproape 18.000 lei, dar ţigările nu pot fi vândute, ca orice alt produs, ci, conform legislaţiei, se distribuie  la unul-doi dintre marii producători autohtoni, gratuit, spre a le introduce în procesul de fabricaţie.

A mai fost confiscată băutură, vreo 350 de litri, dar cantitatea de 341,5 litri este indisponibilizată, întrucât măsura luată de Garda Financiară a fost contestată de agentul economic şi cauza este în curs de soluţionare.

De cele mai multe ori, nici băuturile alcoolice nu pot fi valorificate, întrucât licoarea este ambalată în peturi de plastic, fără etichete şi fără marcajele corespunzătoare. Aşa că o comisie specială de întruneşte periodic şi, sub semnătură, dispune distrugerea.