Modernizarea exploataţiilor agricole pe bani europeni

* Verificarea proiectelor, la final

Modernizarea exploataţiilor agricole se poate face şi cu bani europeni, prin finanţarea investiţiilor destinate dotării cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile  privind adaptarea construcţiilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare şi creşterea competitivităţii lor. Beneficiarii acestor finanţări sunt fermierii din sectorul  vegetal şi  zootenic.

Sprijinul financiar acordat pentru un proiect este cuprins între 2  şi 4 milioane euro. Pentru sectoarele în care valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2 milioane de euro, ponderea sprijinului financiar nerambursabil este de 40 la sută şi nu va trece de 800.000 euro. Cu unele excepţii. În 3 cazuri distincte, sprijinul financiar poate fi majorat. Creşte cu 10 la sută la investiţiile realizate de tinerii agricultori, cu vârsta sub 40 de ani, la data semnării contractului de finanţare. Cu 10 la sută este majorat şi sprijinul financiar nerambursabil pentru investiţiile din zonele defavorizate. Tot de o reducere de 10 la sută beneficiază şi investiţiile care privesc protecţia apei şi solului. Un proiect întocmit de un tânăr sub 40 de ani, care face investiţii într-o zonă defavorizată, inclusiv cele pentru protecţia mediului, poate beneficia, în total, de un sprijin financiar nerambursabil de 70 la sută. Altfel spus, fermierul face investiţii de 2 milioane de euro, dar cheltuieşte din buzunarul propriu numai 600.000 euro.

Proiecte de 3 milioane euro se aprobă în cazul investiţiilor privind producerea şi utilizarea energiei regenerabile şi de 4 milioane de euro pentru proiectele implementate de forme asociative care deservesc membrii acesteia.

* În derulare, investiţii nemţene de aproape 49 milioane lei

Fermierii nemţeni nu au ratat nici ei aceste oportunităţi de accesare a fondurilor europene destinate modernizării exploataţiilor agricole. Dovadă că, până în luna octombrie, au fost semnate contractele de finanţare pentru 33 de proiecte, din care 23 sunt finalizate. Suma totală alocată este de  44.890.504 lei, din care s-au decontat 26.453.222 lei.

La sesiunea din vară, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, au fost depuse încă 23 de proiecte, din care numai 16 au fost declarate conforme cu normele europene de finanţare, iar 7 au fost respinse ca fiind neconforme. Două din proiectele declarate conforme a fost retrase pe parcurs de către titularii lor. Fermierii nemţeni au solicitat fonduri europene pentru realizarea de investiţii din tot spectrul agricol, fiind vorba modernizarea exploataţiilor agricole vegetale, dar şi a celor zootehnice. Până în momentul de faţă, specialiştii de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit Neamţ au finalizat verificarea proiectelor care includ activităţi de construcţii-montaj şi au în atenţie încă un proiect cu achiziţii independente, la care mai e un pic de lucru.

Fondurile solicitate pentru cele 14 proiecte rămase în cursă după prima verificare făcută de OJPDRP Neamţ se  vor adăuga la cele deja aprobate, fiind vorba de aproape 49 milioane lei. Bani care se vor concretiza în modernizarea exploataţiilor agricole vegetale şi zootehnice depuse de fermierii nemţeni.