Miticul Bezem: „Atunci când nu pictez, parcă nu exist”

23/10/2017

Pictorul Dumitru Bezem a împlinit, ieri, 70 de ani
* pentru excepţionala sa operă, a fost propus cetăţean de onoare al municipiului

Consilierii pietreni vor avea, vineri, pe ordinea de zi un proiect de hotărâre, inițiat de grupul consilierilor PNL, la care, probabil şi de bun simţ, nimeni nu va vota contra: este vorba despre propunerea de acordare a titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Piatra-Neamț, pictorului Dumitru Bezem.

Aseară, la Galeriile „Lascăr Vorel” a avut loc vernisajul unei noi expoziţii, de 70 de lucrări ale maestrului. Eveniment care a încununat ieri, 70 de ani de viaţă –
profesorul şi artistul plastic Dumitru Bezem s-a născut la 23 octombrie 1947, în comuna Tarcău, judeţul Neamţ.

Ne spunea anul trecut, tot în luna octombrie, că cel mai fumos tablou al său este cel pe care încă nu l-a pictat. Şi: „Atunci când nu pictez, parcă nu exist”.

A absolvit Facultatea de Arte Plastice la Iaşi în anul 1972, este membru U.A.P. România şi se bucură de o largă recunoaştere a pasiunii pentru artele plastice atât în ţară cât şi peste hotare.
În perioada 1975-2009, când, în fiecare an deschide expoziţii personale la Galeriile UAP Piatra-Neamţ şi la Galeria „Vert”, expune la galeriile UAP Bacău, Galeriile Teatrului Mic din Bucureşti, de asemenea la Sala „Apollo”, Galeriile „Ana”, „Orizont” şi „Casa ONU” din Bucureşti.
Între anii 1990 – 2003 expune în străinătate: Paris, Strassbourg, Epernay, New York, Ungaria, Olanda, Marea Britanie şi Israel.
A obţinut un important număr de premii, printre care: Premiul Inspectoratului pentru Cultură Neamţ, Premiul „Aurel Băeşu”, Premiul Ziarului „Ceahlăul” – Omul anului 2006 în artă. Figurează cu lucrări în colecţii de stat şi private din România, Europa, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite şi Australia.

Redacţia Ziarului Ceahlăul vă urează La mulţi Ani, maestre!

Mariana OLTEAN TUDOSE