Cu “gheara” în piept, dus la Iaşi cu elicopterul

04/05/2015

elicopterUn bărbat în vârstă de 43 de ani a fost la un pas de moarte, duminică după-amiază, pe fondul unei crize cardiovasculare. Romaşcanul avea senzaţia de sufocare după ce parcă cineva îi înfipsese o “gheară” în piept, tăindu-i răsuflarea. Familia bolnavului a sunat imediat la Serviciul Unic de Urgenţă 112, iar în scurt timp un echipaj operativ al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ a intervenit acordându-i primul ajutor pacientului. Pacientul a fost transportat cu o autosanitară până la cea mai apropiată unitate sanitară cu paturi, pentru investigaţiile de rigoare şi aplicarea celei mai bune conduite terapeutice în acest caz.

Medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman au stabilit că pacientul suferise un sindrom coronarian acut şi au luat decizia de a-l transfera de urgenţă la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, pentru a primi cele mai bune îngrijiri într-o clinică de specialitate. Dat fiind că în astfel de cazuri este esenţial ca bolnavul să ajungă în cîteva ore la spital, doctorii au solicitat venirea unui elicopter SMURD. Nu este o premieră venirea unui aparat de zbor pentru astfel de probleme cardiace, mulţi pacienţi cu asemenea diagnostic fiind transferaţi anul acesta pe calea aerului către spitale de specialitate pentru a fi operati de urgenţă. Sindromul coronarian acut (SCA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară în România, prin numărul mare de cazuri – aproximativ 59.000 pe an – şi mortalitatea ridicată: unul din şase pacienţi decedează la un an de la stabilirea diagnosticului.

Potrivit medicilor, SCA se defineşte prin incapacitatea sângelui de a circula, ca urmare a îngustării arterelor. Depistată la timp, boala este tratabilă, însă riscul cardiovascular rămâne crescut, iar tratamentul prescris de medicul cardiolog trebuie respectat cu stricteţe. În caz contrar, inima nu mai poate pompa suficient sânge oxigenat la nivelul organismului, apărând durerea anginoasă sau atacul de cord.

De regulă, SCA intervine la vârste de peste 45 de ani la bărbaţi şi peste 55 de ani la femei, pe fond de hipertensiune arterială, colesterol sangvin mare, fumat, sedentarism, diabet zaharat tip 2. Deloc de neglijat este istoricul familial de boală cardiacă ischemică sau accident vascular cerebral. În cazul femeilor, factori adiţionali de risc sunt hipertensiunea arterială, preeclampsia sau diabetul gestaţional (în timpul sarcinii).

Pentru confirmarea diagnosticului, sunt necesare cel puţin două tipuri de teste: electrocardiograma şi testele de sânge. Prevenirea apariţiei sindromului coronarian acut presupune adoptarea unei diete sănătoase, exerciţii fizice regulate, cel puţin 30 de minute zilnic, încetarea fumatului, precum şi controlul periodic al tensiunii arteriale şi al colesterolului.

Geanina NICORESCU