Medicii de familie au mai primit o tranșă de vaccin antrigripal

24/10/2018

• Fiecare doctor va putea vaccina aproximativ 50 de pacienți
Direcția de Sănătate Publică Neamț informează persoanele cu risc major de îmbolnăvire cu gripă că medicii de familie au primit încă o tranșă de vaccin pentru imunizare. Ministerul Sănătății a repartizat județului Neamț cea de-a treia tranșă din acest sezon, constând în 13.500 doze de vaccin antigripal. Până la data de 21 octombrie 2018, potrivit reprezentanților DSP Neamț, au fost imunizate 3041 de persoane de pe teritoriul judeţului, dintre care 2400 pacienți ai medicilor de falimie și restul – personal medico-sanitar din unități spitalicești și centre de dializă.
Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț, a precizat că, până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, însă medicii specialiști și cei de familie din județ au raportat sute de cazuri de infecții respiratorii în ultima săptămână, cele mai multe fiind în rândul copiilor, iar în ceea ce privește îmbolnăvirile cu gripă, cei mai afectați au fost adulții.
“În săptămâna de supraveghere epidemiologică 15-21 octombrie 2018, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 2137, cu un număr de 17 internări. Numărul de pneumonii raportate a fost de 508, cu 91 de internări. Ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupele de vârstă 5-14 ani (661 cazuri), iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 15-49 ani (131 cazuri). Nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. Singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală”, a transmis dr. Grădinaru.
În continuare vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.
Reprezentantul DSP Neamț a subliniat că va mai urma și o a patra tranșă de vaccine de la Ministerul Sănătății, de 8.400 doze, ultima de altfel, programată pentru data de 28 octombrie. În total, pentru județul Neamț au fost repartizate 26.600 doze vaccin antigripal din necesarul transmis de 44.200 doze.
Medicii recomandă populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în evitarea aglomeraţiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca; creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare); îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; evitarea staţionării în frig timp îndelungat.
În cazul apariţiei simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată prezentarea la medic.
Geanina NICORESCU