Marile averi pot fi verificate de Fisc

De la 1 februarie orice persoană fizică va putea fi verificată de Fisc în privinţa averii deţinute, inclusiv sub formă de bunuri sau acţiuni. Acest lucru este prevăzut în normativul care modifică Codul Fiscal şi a fost deja publicat. Este vorba despre concretizarea măsurii prin care guvernul vrea să identifice veniturile nedeclarate ale oricărui român, indiferent de sursă (salariu ori activitate independentă). Discuţia este de anul trecut şi a fost cuprinsă în Codul de procedură fiscală şi devine aplicabilă din luna februarie. „Ordonanţa care intră în vigoare la 1 februarie aduce ca noutate faptul că la verificarea prealabilă pe care organul fiscal o face, se solicită acelei persoane fizice o declaraţie de patrimoniu şi de venituri care trebuie depusă în termen de 15 zile dacă verificarea documentelor este în curs, sau în termen de 60 de zile dacă organul fiscal tocmai începe verificarea. Declaraţia este obligatorie, nedepunerea ei se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 50.000 de lei”. spune Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ.

La verificarea prealabilă se urmăreşte dacă între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate există o diferenţă semnificativă, adică, potrivit reglementărilor, mai mare de 10% şi până în 50.000 de lei. Această diferenţă este considerată fără sursă, ilicită şi se impozitează. Reglementările spun că se aplică 16% la baza impozabilă ajustată conform instrumentelor indirecte de care Fiscul dispune pentru reconstituirea veniturilor şi a cheltuielilor. Dar înainte de orice decizie de impunere, Fiscul anunţă persoana respectivă că este controlată, printr-un aviz de verificare, când se pot cere documente şi clarificări pentru diferenţele de venit constatate şi care pot lămuri situaţia fiscală a celui verificat. Documentele lămuritoare pot fi cerute de Fisc în decurs de 60 de zile de la data comunicării avizului de verificare, iar cel controlat poate cere doar o dată amânarea cu cel mult o lună de zile a termenului în care poate aduce justificări şi numai dacă organul fiscal este de acord. Apoi, inspecţia se încheie cu un rezultat ce se notifică persoanei respective printr-o decizie de impunere, care cuprinde cuantumul impozitului de plătit şi penalităţile de întârziere aferente.

La nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ exista, încă de anul trecut, un proiect de compartiment cu o schemă iniţială de 7 inspectori care să se ocupe exclusiv de verificarea averilor. Dar, reorganizarea trebuie prinsă şi în bugetul de personal pe acest an, iar prevederile actuale trebuie completate cu precizări ale ministrului de Finanţe atât în ce priveşte ansamblul elementelor de patrimoniu şi venituri ce trebuie declarate de persoana verificată şi modelul acestei declaraţii, cât şi procedura legată de verificarea averilor din străinătate.