Mâine va fi închis la Pașapoarte

13/08/2018

Miercuri, 15 august 2018, lucrătorii Serviciului de Pașapoarte Neamț vor avea liber, activitatea acestora se va relua de joi, 16 august, când programul de lucru cu publicul va fi prelungit.
“Potrivit codului muncii, data de 15 august este nelucrătoare. Apoi, în zilele de 16 și 17 august, programul de lucru cu publicul va fi prelungit, între orele 8.30 și 18.30. Față de lunile anterioare, în această perioadă a crescut numărul solicitărilor, media zilnică fiind undeva la 300 de cereri pentru emiterea unui nou pașaport, din care cele mai multe sunt programări online, iar restul în baza tichetelor de ordine, care se dau dimineața, începând cu ora 8.30. Tot atunci, doritorii trebuie să prezinte și chitanțele doveditoare de achitare a tarifelor stabilite de lege. În prezent se lucrează cu tot personalul și avem 4 ghișee deschise. Din numărul total de solicitări de documente de călătorie, 90% sunt pentru emiterea de pașapoarte simple electronice, iar restul pentru pașapoarte temporare”, ne-a declarat comisarul șef de poliție, Constantin Roman, șeful Serviciului Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple Neamț. E bine de știut că pașaportul simplu electronic se va elibera în termen de 14 zile lucrătoare, respectiv 3 zile, însă doar cu documente justificative.
“Conform modificărilor Legii nr.248/2005 aprobate prin Legea nr.133/18.06.2018, începând cu data de 20 iulie 2018, pașaportele simple electronice vor avea următoarele termene de valabilitate, respectiv 3 ani pentru copii cu vârsta de până în 12 ani, de 5 ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, și de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. O altă noutate este și faptul că pașaportul simplu electronic se va elibera în termen de 14 zile lucrătoare, și în cel mult 3 zile lucrătoare, însă doar în baza unor documente justificative, și doar în situații obiective. Pentru lămurirea cetățenilor, vă voi prezenta câteva exemple. Atunci când titularul declară în scris că urmează să călătorească în țări între care există stare de beligeranță ori conflict diplomatic, și are aplicată în documentul de călătorie o ștampilă ori o viză eliberată de statul cu care țara în care călătorește se află în conflict. În cazul în care titularul deține pașaport simplu sau pașaport simplu electronic care conține vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă. Atunci când titularul a depus documentele de călătorie pentru obținerea unor vize și declară că trebuie să călătorească de urgență în străinătate. În cazul în care minorul urmează să se deplaseze în afara graniței pentru studii ori pentru a participa la diverse concursuri, ori pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi sunt puse în pericol, și nu există timpul necesar pentru obținerea acordului celuilalt părinte. Atunci când cetățenii români aflați în străinătate și nu posedă documente de călătorie valabile și care declară că este necesar să își continue călătoria sau să-și reglementeze șederea pe teritoriul unei țări. În situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic”, a mai precizat comisarul șef de poliție Constantin Roman, șeful Serviciului de Pașapoarte Neamț.
V. ANDRIEȘ