„Lista ruşinii” de la CAS Neamţ

* Aproape 2500 de asiguraţi, notificaţi cu executarea silită pentru neplata dărilor în ultimii 5 ani!

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a emis înştiinţare de plată către 2471 de asiguraţi care figurează în baza de date a Finanţelor cu alte venituri decât salariul şi riscă executarea silită pentru neplată. Nemţenii care s-au trezit, peste noapte, datori-vânduţi din cauza datoriilor acumulate în ultimii 5 ani sunt nominalizaţi pe site-ul CAS, cu nume, prenume şi adresă.

„Nemţenii care au primit notificările trebuie să se prezinte la CAS, în termen de maximum 15 zile de la data emiterii notificării, cu toate documentele care să ateste veniturile din ultimii 5 ani ca să le putem emite decizie de impunere. Este foarte important ca toţi cetăţenii care au primit aceste notificări să trimită documentele cerute pentru a evita tocmai intrarea în procedură silită. Menţionăm că de anul 2012 se ocupă Finanţele, iar noi de restul”, ne-a declarat Marieana Atomulesei, director enomic la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Toate Casele de Asigurari de Sanatate din România au început să emită notificări celor care în ultimii 5 ani au realizat venituri în calitate de persoane fizice autorizate sau venituri provenite din profesiile liberale şi figurează în baza de date a ANAF cu venituri care se supun impozitului pe venit, pe baza informaţiilor comunicate conform unui protocol din 2007, dintre cele două instituţii. Reprezentanţii CJAS Neamţ atenţionează asiguraţii notificaţi că datorează contribuţii de sănătate pentru ultimii cinci ani că trebuie să depună documentele solicitate la sediu, până pe 9 iunie 2013. Astfel, nu este exclus să se ajungă în situaţia neplăcută de a se sta la cozi imense.

„Asiguraţii notificaţi trebuie să vină pentru a li se calcula contribuţia pe care trebuie să o plătească la fondul asigurărilor de sănătate pentru că, în caz contrar, le va fi calculată oricum o cotă, conform legilor în vigoare”, a subliniat Marieana Atomulesei, directorul economic al CAS Neamţ.

Deja au apărut, însă, opinii conform cărora această „vânătoare” demarată de către Casele de Asigurări de Sănătate nu rezolvă problemele financiare rezultate din acumularea contribuţiilor, ba mai mult, creeaăa o noua problemă juridică. În sensul că normal este ca notificarea să se faca anual, iar termenul să curgă de la data emiterii notificării şi nu ca acum, când inspectorii de la CAS asteaptă 4 ani să facă notificarile, iar dobânzile pe aceşti ultimi ani să fie mai mari decât contribuţiile în sine.

 

Geanina NICORESCU